Hiljade ogorčenih Sirijaca upalo na turski teritorij (VIDEO)

1138

Ogorčeni pasivnim odnosom Turske na vojnu ofanzivu na Idlib koju izvode Assadov režim, Rusija i Iran, sirijske izbjeglice danas su upale na tursku teritoriju uslijed čega je smrtno stradala jedna osoba.

Velike civilne demonstracije izbile su na graničnom prijelazu Bab al-Hawa gdje se okupilo više hiljada Sirijaca. Turska vojska je vatrom pokušala rastjerati demonstrante.

Demonstranti su optuživali turskog predsjednika Erdogana da ih je izdao te su pozivali Tursku da se uključi u zaustavljanje krvoprolića budući da je Turska bila jamac mirovnog sporazuma s Rusijom i Iranom.

Demonstracije su uslijedile nakon skandalozne najave da će se Turska pridružiti Rusiji u iskorjenjivanju terorizma iz Idliba a što je ozvaničeno tokom posljednjeg sastanka Erdogana i Putina. Iznenadna posjeta predsjednika Erdogana Rusiji bila je protumačena kao namjera da se napadi na Idlib zaustave, ali Erdogan i Putin zapravo su razgovarali o kupoprodaji aviona i zajedničkom razvoju vojne tehnologije.

Oko tri miliona Sirijaca u regiji Idliba mogli bi preplaviti Tursku i Evropu u slučaju nastavka intenzivnih kopnenih i zračnih napada.

Turska, Rusija i Iran tokom zadnje dvije godine sklopili su nekoliko sporazuma prema kojima je pobunjenički teritorij trebao postati zona de-eskalacije, međutim, sirijski režim je uz pomoć Rusije nastavljao napade i zauzimao teritorije a ozbiljne reakcije iz Turske do danas nije bilo.

VIDEO: Turski vojnici pokušavaju rastjerati demonstrante

Ummet Press