Hasan Nasrallah, vođa libanonske šiijske terorističke milicije Hezbollah, u srijedu je rekao da se Iran ne bori protiv ruskog utjecaja u Siriji, napominjući da se njegovi militanti neće povući iz Sirije.

Nasrallah je u govoru na televiziji rekao: Ono što je izvještavano o postojanju rusko-iranskog sukoba u Siriji nije tačno, tvrdim da se Iran ne bori protiv utjecaja Rusije, ni protiv drugih.

Dodao je: Hezbollah se neće povući iz Sirije kao rezultat izraelskih udara, dodajući da Izraelci napadaju sve što je povezano s proizvodnjom raketa.

Šiijska milicija Hezbollah prva je uskočila u pomoć Assadovim režimom u njegovom ratu protiv sirijskog naroda, još od prvih mjeseci izbijanja sirijske revolucije, a milicija je počinila desetine gnusnih zločina nad sirijskim civilima.

Područja koje nadzire Assadov režim svjedočila su krvavim sukobima u proteklim periodima između snaga koje su odani Rusiji i snaga koje su odane Iranu, tokom kojih je mnogo ljudi ubijeno i ranjeno, u kontekstu prevlasti i borbe oko utjecaja.

Ummet Press