7.7 C
Sarajevo
Nedjelja, 25 Septembra, 2022

Hanafi: Islamski Emirat želi da se svi afganistanski imigranti vrate kući

Mawlawi Abdul Salam Hanafi, administrativni zamjenik premijera Islamskog Emirata Afganistana, sastao se danas sa visokim komesarom UN-a za izbjeglice Filipom Grandijem i njegovom pratećom delegacijom u predsjedničkoj palači.

Sastanak su pratili Ramiz Al-Akbarov, zamjenik specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN-a za Afganistan, i Carlin Weberburn, šef Ureda Visokog komesarijata Ujedinjenih naroda za izbjeglice u Afganistanu. i došlo je do razmjene, “Visoki komesar UN-a za izbjeglice (UNHCR) radi na pomoći afganistanskim izbjeglicama u Pakistanu i Iranu od 1979. godine i nastavlja to činiti”, rekao je Filippo Grandi, visoki komesar UN-a za izbjeglice.

„Sigurnost u Afganistanu nam je pružila dobru priliku da bliže sarađujemo sa Ministarstvom za izbjeglice i repatrijaciju i drago nam je što se 176.000 interno raseljenih lica vratilo svojim domovima u posljednjih nekoliko mjeseci“, rekao je on.
Filippo Grandi je naglasio potrebu izgradnje povjerenja kako bi se izbjeglice potaknule da se vrate u Afganistan, rekavši da je 55 okruga i pet većih gradova u Afganistanu identificirano za povratak i reintegraciju, pored humanitarne pomoći, građevinskih i rekonstrukcijskih radova, također radimo.

U međuvremenu, Mawlawi Abdul Salam Hanafi je, cijeneći aktivnosti povjerenika, podsjetio na invaziju bivše sovjetske Crvene armije na Afganistan, što je bio početak emigracije iz zemlje, i rekao: To je jedna vrsta saradnje.
Dodao je: „Jedan od važnih faktora za povratak izbjeglica u zemlju je osiguranje sigurnosti i prava na državljanstvo svih građana Afganistana, što je, hvala Bogu, sada osigurano i čast i dostojanstvo naših sunarodnika su zaštićeni. .”

Potpredsjednik Vlade je na kraju sastanka napomenuo da za repatrijacije nije dovoljna samo humanitarna pomoć, već treba obratiti pažnju i na otvaranje radnih mjesta za njih, a to je moguće realizacijom razvojnih projekata širom zemlje. .

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes