15.5 C
Sarajevo
Petak, 27 Maja, 2022

Halil Mikdad: Borbe u Hami ukazale su na 4 važne stvari

Sirijski pisac i istraživač Halil el-Mikdad kazao je da su nedavne borbe s Assadovim snagama u Hami pokazale četiri važne stvari, od kojih je najznačajnija mogućnost odustajanja od sporazuma iz Astane diljem Sirije.

“Bitke u Hami dokazale su i potvrdile: krhkost snage Assadovih milicija i njihovih saveznika, zatim sposobnost da se preuzme inicijativa te uspostavi jedinstvo ako postoji volja (islamskih grupa), kao i mogućnost odustajanja od bilo kakvog međunarodnog sporazuma”, rekao je Halil el-Mikdad na svom twitter nalogu.

Sirijski pisac je upitao: “Ako je sporazum iz Astane pao u Hami i Idlibu, što sprečava pad sporazuma u Halepu, Deri, Guti i Homsu?”.

Naselja u pokrajinama Hama, Idlib i Latakija pogođena su žestokoj terenskoj ofanzivi Assadovih snaga koje uživaju podršku Rusije. Ofanzivom je početkom mjeseca zauzeto nekoliko naselja, što je ponukalo džihadsko-pobunjeničke oružane grupe da uspostave zajedničku operativnu sobu ”Fethu Dimašk” kako bi se ofanziva odbila.

Prošle srijede Tahriru-Šam je objavio kako je vraćena kontrola nad strateškim gradom Kafr Nabudah u Hami, a nakon jednodnevnih borbi s Assadovim elitnim snagama ”Tigar” koje su izgubile preko 60 pripadnika.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes