Ambasadori 37 zemalja su potpisali pismo podrške Kini za sprovođenje sigurnosnih mjera, a što se smatra kao podrška kineskoj politici protiv ujgurskih muslimana. Među zemljama potpisnicama spomenutog sramnog pisma su – Saudijska Arabija, Sirija, Pakistan, Oman, Irak, Kuvajt, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Egipat, Alžir…

Kina se zahvalila Ujedinjenim Arapskim Emiratima na podršci,kako se navodi, sigurnosnih mjera koje su provode u autonomnoj pokrajini Ujgur u Xinjiangu, gdje se prema međunarodnim izvještajima krše ljudska prava muslimana Ujgura.

Ova zahvalnost Kine izražena je tokom sastanka prijestolonasljednika Abu Dhabija, Mohammeda bin Zayeda sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, a koji je održan u Pekingu.

Kina je izložena međunarodnim pritiscima zbog logora u kojima drži oko milion muslimana Ujgura. Ovi logori su osnovani pod izgovorom borbe protiv ekstremizma i terorizma.

Tokom sastanka s prijestolonasljednikom Abu Dhabija u Pekingu, kineski predsjednik zahvalio se UAE-u na ‘vrijednoj podršci’ kampanji u Xinjiangu te je pozvao na pojačanu suradnju dviju zemalja u borbi protiv terorizma, navodi se izvještaju kineske ‘CCTV’.

Ibn Zayed je sa svoje strane rekao kako UAE ‘visoko cijeni napore Kine da zaštiti prava i interese etničkih manjina’. Zayed je izrazio spremnost svoje zemlje da zajedno sa Kinom ‘ zada zajednički udarac ekstremističko – terorističkim snagama’.

Kina je nedavno pokrenula kampanju kojom želi umanjiti uticaj međunarodnih kritika zbog teškog kršenja ljudskih prava ujgurskih muslimana.

Kina je uspjela dobiti podršku 37 država koje su poslale pismo Ujedinjenim nacijama.

Kada su novinari upitali pojedine ambasadore spomenutih arapskih zemalja zašto su podržali ugnjetavanje ujgurskih muslimana, oni su rekli da njihove zemlje podržavaju pravo Kine da se brine o svojoj sigurnosti.

Međutim, u pismu koje su potpisale spomenute muslimanske zemlje navodi se sljedeće:

„Suočena sa teškim izazovom terorizma i ekstremizma, Kina je preduzela seriju antiterorističkih mjera i mjera deradikalizacije u Xinjiangu, uključujući otvaranje centara za stručno osposobljavanje i obuku“.

Od muslimanskih zemalja ovo pismo nisu potpisale samo Turska, Indonezija i Malezija

saff.ba