List Al-Modon početkom prošle godine objavio je kako je Francuska uhapsila Islama Alluša (Majdi Neeme), glasnogovornika sirijske pobunjeničke grupe ”Vojska islama” u periodu 2013-2016 i jednog od zamjenika komandanta Zahrana Alluša.

Alluš je uhapšen u gradu Marseille, nakon što je iz Turske putovao po studentskoj vizi za Eramus, te se sve do danas nije znalo šta je s njim. Uhapšen je zbog navodnog nestanka dvojice francuskih državljana u Damasku, za šta je zapravo odgovorna Assadova obavještajna služba, zatim zbog vrbovanja maloljetnika u Vojsku islama i terorizam.

U ponedjeljak se društvenim mrežama proširila fotografija Alluša iz pritvora, na kojoj se vidi da je brutalno mučen. Navodno će mu u narednim danima biti suđeno u Francuskoj.

Ali Omar, bivši vođa pokreta Ahraru-Šam, na twitteru je napisao: ”Čemu ovo brutalno mučenje i teško premlaćivanje tokom uhićenja nenaoružane osobe. Ako ovo nije skrivena mržnja, šta je onda? S druge strane, Rifat Al Assad, odgovorni za masakr nad desecima hiljada civila u Hami, u Francuskoj je uživao desetljećima.”

Francuska se kroz historiju pokazala kao jedan od najvećih neprijatelja islama i muslimana, ali bez obzira na to, ovo je pouka kako prolaze oni koji ostave džihad.

Ummet Press