Vojna operacija talibana (IEA) koja je bila usmjerena na američku zračnu bazu Bagram službeno je završena nakon borbi koje su trajali gotovo 18 sati.

U operaciji je ubijeno i ranjeno ukupno 5 američkih i 5 gruzijskih vojnika, a život je izgubilo i 9 pripadnika talibanske vojne jedinice.

Američke zračne snage panično su bombardovale periferiju baze što je prouzrokovalo civilne žrtve i djelimično usporilo napadačku skupinu, rekli su lokalni aktivisti.

Izvori bliski talibanima ističu kako je operacija bila i više nego uspješna budući da su se napadači bili u stanju probiti u najutvrđeniju vojnu bazu u Afganistanu u kojoj se u tom trenutku navodno nalazilo oko 2.000 stranih vojnika.

Talibanski borci uspjeli su izvidjeti i snimiti dio baze što će, smatraju, biti ključno u novim poduhvatima.

”Skupina tragaoca za šehadetom naoružana teškim i lakim oružjem i prslucima uspjela je doći do vojarne, spavače sobe (američkih vojnika) i drugih vojnih ciljeva te započeti razbijanje okupatora u bliskoj borbi”, rekao je glasnogovornik IEA Zebihullah Mudžahid.

Šteta u bazi i njenoj periferiji prouzrokovana napadom ali i nasumičnim zračnim udarima procjenjuje se na oko 15 miliona dolara.

FOTO: