10.5 C
Sarajevo
Subota, 1 Oktobra, 2022

Fejleku-Šam poriče pridruživanje ”Šestom Korpusu” i vezu s Muslimanskim bratstvom

Ugledni sirijski portal Zaman al-Wasl je prije nekoliko dana objavio kako Rusija aktivno radi na uspostavi nove vojne sile u Siriji pod nazivom ”Šesti korpus”. Novu frakciju bi trebali činiti sunniti dok bi vođstvo imale alevije. U tom kontekstu proširila se vijest da će uslijed dogovora Muslimanskog bratstva i Rusije Fejleku-Šam, drugi po snazi pobunjenički pokret u Siriji, ući u sastav ‘Šestog korpusa’ što je oštro negirano.


U petak navečer, Nacionalni oslobodilački front objavilo je službenu izjavu u kojoj se odgovorilo na izvještaje o održavanju razgovora između Muslimanskog bratstva i Rusije kako bi se Fejleku-Šam, glavna komponenta Nacionalnog fronta, doveo u redove pro-ruskog Šestog korpusa.

U priopćenju koje je objavljeno na službenim računima društvenih medija navodi se: “Fejleku-Šam je vojna revolucionarna frakcija koja je sastavnica Nacionalnog oslobodilačkog fronta koji se obvezao braniti Siriju i njezin narod. Ne postoji veza između Fejleku-Šama i ruskih osvajača ili drugih osvajača uopće, i poričemo postojanje bilo kakve veze s grupom Muslimansko bratstvo”.

U priopćenju se naglašava da niko nema pravo govoriti u ime Fejleku-Šama, osim njegovog vođstva, ističući da je svrha širenja ovih lažnih vijesti “podijeliti redove i posijati razdor između revolucionarnih snaga”.

Fejleku-Šam (Korpus Šama) je nakon Tahriru-Šama druga po snazi pobunjenička vojna grupa u Siriji te posjeduje oko 10.000 boraca u Halepu i Idlibu. Korpus održava dobre odnose sa svim lokalnim pobunjeničkim snagama a godinama se mislilo da je pod upravom Muslimanskog bratstva.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes