Facebook uklonio ruske i iranske stranice na bosanskom koje su manipulirale javnošću

Izbor urednika

Kakva je bila zastava Poslanika alejhisselam?

Živimo u vremenu kada su muslimani iskušani bolešću ruvejbida propagande, gdje mnogi fanatici sa oskudnim ili nikakvim šerijatskim znanjem, ali sa puno bolesnih ambicija...

Šejh Abdul-Aziz et-Tarifi: U ostavljanju džihada i neudjeljivanju u svrhe džihada je propast za ummet

Poznati saudijski šejh Abdul-Aziz et-Tarifi, tumačeći ajete o udjeljivanju i borbi na Allahovom putu kaže: وانفقوا في سبيل الله ولا تلقوا بايديكم الى التهلكة „I udjeljujte...

Sirija: Pobunjenici granatirali ruske milicije u Kafranbelu, odbijen napad na osu Al-Fatira

U ponedjeljak ujutro, milicije i plaćenici povezani s Rusijom granatirali su nekoliko područja u južnom dijelu Idliba artiljerijom i raketama, što je dovelo do žrtava...

Predznak Sudnjeg dana: Nepovjerenje prema povjerljivom i davanje povjerenja prevarantima

Govorili smo već da je od predznaka Sudnjeg dana gubljenje emaneta i povjerenja1, kao i povjeravanje odgovornosti onome ko je nije dostojan, a predznaci su također...

Sirijski pobunjenici granatirali okupljanja i sjedišta milicija povezanih s Rusijom

Danas, u srijedu, sirijske opozicione grupe na jugu Idliba granatirale su više vojnih lokacija milicija povezanih s Rusjom, kao odgovor na tekuća kršenja primirja...

Ovaj gigant društvenih mreža prošlog je mjeseca ugasio mreže naloga s objavama na srpskom, bosanskom i mađarskom jeziku porijeklom iz Rusije i Irana čiji je cilj bilo manipuliranje javnošću, navodi se u njegovom aprilskom izvještaju.

Facebookov Koordinirani izvještaj o neautentičnom ponašanju za april 2020. objavljen 5. maja navodi da je ukupno osam naloga, stranica i grupa uklonjeno tokom proteklog mjeseca zbog kršenja politike Facebooka protiv vanjskog i unutarnjeg uplitanja.

U izvještaju stoji da su spomenuta djelovanja predstavljala “koordinirane napore za manipuliranje javnim raspravama sa strateškim ciljem pri čemu su lažni nalozi bili okosnica djelovanja”, prenosi BIRN BiH.

Iz ovog medijskog giganta rečeno je da rade na zaustavljanju koordiniranog neautentičnog ponašanja u kontekstu domaćih i nedržavnih kampanja, kao i djelovanja u ime nekog stranog ili vladinog subjekta.

Dvije od uklonjenih mreža, koje potiču iz Rusije i Irana, bile su usmjerene na međunarodna pitanja i pokušavale su se umiješati u Bosni i Hercegovini, Mađarskoj i Srbiji, navodi se u izvještaju.

Što se tiče Rusije, Facebook je uklonio 46 stranica, 91 Facebook nalog, dvije grupe i jedan nalog na Instagramu “zbog kršenja politike protiv stranog uplitanja koje podrazumijeva koordinirano neautentično ponašanje u ime nekog stranog subjekta”.

Ističe se da ove aktivnosti nisu potekle samo iz Rusije, nego i iz regije Donbasa u istočnoj Ukrajini i sa poluotoka Krima anektiranog od Rusije.

Ljudi koji su stajali iza njih objavljivali su na ruskom, engleskom, njemačkom, španskom, francuskom, mađarskom, srpskom, gruzijskom, indonezijskom i perzijskom, fokusirajući se na veliki broj regija širom svijeta.

“Pojedinci koji su stajali iza ovih radnji oslanjali su se na kombinaciju autentičnih, duplih i lažnih naloga, od kojih su mnogi ranije bili otkriveni i onesposobljeni od strane naših automatiziranih sistema.

“Koristili su lažne naloge za objavljivanje svog sadržaja i vođenje grupa i stranica predstavljajući se kao nezavisni informativni subjekti u ciljanim regijama”, piše u izvještaju, te se dodaje da su te mreže postavljale objave o geopolitičkim i lokalnim vijestima uključujući teme poput vojnog sukoba u Ukrajini, građanskog rata u Siriji, anektiranja Krima, NATO-a, izbora u SAD-u, a odnedavno i pandemije koronavirusa. ​

Istraga koju je proveo Facebook dovela je u vezu te aktivnosti s osobama u Rusiji i Donbasu, kao i sa dvije medijske kuće na Krimu i to NewsFront i SouthFront.

Nakon objave izvještaja SouthFront je opovrgnuo tvrdnje da je pružao obmanjujuće pokrivanje pandemije koronavirusa navodeći da ne djeluje sa Krima, te nazivajući sve to “bezočnim lažima”.

Ukupan iznos od 3.150 dolara potrošen je na oglase na Facebooku i Instagramu, a plaćanje je uglavnom izvršeno u američkim dolarima, ruskim rubljama i eurima, dodaje se u izvještaju.

Facebook je također uklonio 118 stranica, 389 Facebook naloga, 27 grupa i šest naloga na Instagramu koji potiču iz Irana.

Ova aktivnost bila je usmjerena na veliki broj zemalja u cijelom svijetu, uključujući Alžir, Bangladeš, Bosnu, Egipat, Ganu, Libiju, Mauritaniju, Maroko, Nigeriju, Senegal, Siera Leone, Somaliju, Sudan, Tanzaniju, Tunis, SAD, Britaniju i Zimbabve.

Kako se navodi u izvještaju, ovi računi “su ponekad vršili prenamjenu sadržaja iranskih državnih medija, a objavljivali su prvenstveno na arapskom, bengalskom, bosanskom i engleskom i to o geopolitičkim i lokalnim vijestima relevantnim za svaki region uključujući teme poput građanskog rata u Siriji, protesta poznatih kao Arapsko proljeće, napetosti između Libije i Turske, kritiziranja umiješanosti Saudijske Arabije na Bliskom istoku i u Africi, djelovanja Al-Kaide u Africi, pokreta Okupiraj u SAD-u, kritiziranja američkih politika na Bliskom istoku i izbora u SAD-u 2012”.

Što se tiče pojedinaca koji stoje iza ovog koordiniranog djelovanja, istraga koju je proveo Facebook otkrila je veze sa državnom Radiotelevizijskom korporacijom u Iranu.

Preostalih šest mreža naloga, stranica i grupa koje su također uklonjene imale su sjedišta u SAD-u, Gruziji, Mijanmaru i Mauritaniji, a ciljna publika bilo je domaće stanovništvo u njihovim zemljama.

Facebook je uklonio ukupno 732 naloga, 793 stranice, 200 grupa i 162 naloga na Instagramu. U izvještaju se navodi da su oni također širili dezinformacije o pandemiji COVID-19.

“Sve mreže koje smo ukinuli (…) u aprilu napravljene su prije početka pandemije COVID-19. Međutim, vidjeli smo ljude koji stoje iza tih kampanja kako oportunistički koriste objave u vezi sa koronavirusom među mnogim drugim temama kako bi privukli publiku i usmjerili ljude na njihove stranice ili internetske stranice van naše platforme.”

“Većina mreža koje smo ukinuli ovog mjeseca još uvijek je pokušavala povećati svoju publiku, ili je veliki dio sudjelovanja na njihovim stranicama ostvaren sa njihovih vlastitih naloga”, stoji u izvještaju.

ba.voanews.com

Vijesti

Preko 100 afganistanskih vojnika se priključilo talibanima u Balkhu i Nangarharu

U Afganistanu se samo ove sedmice preko 100 vojnika predalo i priključilo talibanima (IEA) i to u više pokrajina, a najveći broj promjene strane...

Najviše Izraelaca među arapskim državama želi posjetiti UAE

Anketa provedena među Izraelcima pokazala je kako čekaju da mogu posjetiti Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) i da se nadaju da će posjetiti Liban i...

Tokom vladavine Netanyahua ubijeno skoro 3.500 i ranjeno desetine hiljada Palestinaca

Vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Bahreina su potpisale sporazume o normalizaciji odnosa s Izraelom premijera Benjamina Netanyahua u čijem mandatu su izraelske snage...

Talibani: Ako pregovori ne uspiju, pokrećemo definitivno vojno preuzimanje države

Izravni pregovori između vlade Afganistana, koju su prije 19 godina uspostavili Amerikanci, i talibana, započeli su tokom vikenda. Unutarafganistanski razgovori bili su izravni rezultat sporazuma postignutog...

Talibani u Ghazniju uhapsili vladinog političara i oduzeli mu 80 kilograma zlata

Prema izvještajima, talibani su u utorak izveli raciju u distriktu Garabagh, u afganistanskoj pokrajini Ghazni, prilikom čega su uhapsili prvog zamjenika predsjednika vladinog parlamenta,...

Katar odbacio uspostavu diplomatskih odnosa sa Izraelom

Normaliziranje odnosa sa Izraelom „ne može biti odgovor“ izraelsko-palestinskog spora, navela je katarska zvaničnica i dodala kako se Doha neće pridružiti drugim državama Zaljeva u uspostavljanju...

More Recipes Like This