12 C
Sarajevo
Petak, 30 Septembra, 2022

Facebook i Instagram privremeno dozvoljavaju pozive na nasilje nad rusima i na ubistvo Putina i Lukašenka

Meta platforme (FB.O) omogućit će korisnicima Facebooka i Instagrama u nekim zemljama da pozivaju na nasilje protiv Rusa i ruskih vojnika u kontekstu invazije na Ukrajinu, navodi se u internim mejlovima koje je Rojters vidio u četvrtak, u privremena promjena politike govora mržnje.

Kompanija društvenih medija također privremeno dozvoljava neke objave koje pozivaju na smrt ruskog predsjednika Vladimira Putina ili bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka u zemljama uključujući Rusiju, Ukrajinu i Poljsku, navodi se u nizu internih mejlova upućenih njenim moderatorima sadržaja.

Ovi pozivi na smrt bit će dozvoljeni osim ako ne sadrže druge mete ili imaju dva pokazatelja kredibiliteta, kao što su lokacija ili metod, navodi se u jednom e-poruci, u nedavnoj promjeni pravila kompanije o nasilju i podsticanju. Meta nije odmah odgovorio na upite za komentar.

Prošle sedmice Rusija je rekla da zabranjuje Facebook u zemlji kao odgovor na, kako je rekla, ograničenja pristupa ruskim medijima na platformi. Moskva je udarila u tehnološke kompanije tokom svoje invazije na Ukrajinu, koju naziva “specijalnom operacijom”.

Mnoge velike platforme društvenih medija najavile su nova ograničenja sadržaja u vezi sa sukobom, uključujući blokiranje ruskih državnih medija RT i Sputnjik u Evropi, i demonstrirali su izoštrenost u nekim od svojih politika tokom rata.

E-mailovi su takođe pokazali da bi Meta dozvolio pohvale desnog bataljona Azov, što je inače zabranjeno, u promeni koju je prvi izvestio The Intercept.

Portparol kompanije Meta Joe Osborne ranije je rekao da kompanija “za sada čini mali izuzetak za pohvale puka Azov isključivo u kontekstu odbrane Ukrajine, ili u njihovoj ulozi kao dijela ukrajinske nacionalne garde”.

SourceReuters

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes