15 C
Sarajevo
Četvrtak, 4 Avgusta, 2022

Evropska komisija predlaže 500 miliona eura za nabavku oružja

Evropska komisija je predložila izdvajanje 500 miliona eura iz budžeta Evropske unije u sljedeće dvije godine za poticanje zajedničke nabave oružja kako bi Evropa popunila svoje zalihe nakon što je dio svog naoružanja dala Ukrajini.

“Države članice poduzele su odvažne korake slanjem hitno potrebne opreme za odbranu Ukrajine. U istom duhu solidarnosti, EU će im pomoći u obnovi tih zaliha poticanjem zajedničke javne nabave, čime će se evropskoj odbrambenoj industriji omogućiti da bolje odgovori na te hitne potrebe”, izjavila je izvršna potpredsjednica EK-a Margrethe Vestager, prenosi Hina.

Tim instrumentom vrijednim 500 miliona eura poticala bi se saradnja država članica u nabavi u području odbrane.

‘Ranjivost koju treba hitno riješiti’

To bi pridonijelo solidarnosti, interoperabilnosti i efikasnosti javne potrošnje i spriječilo učinak istiskivanja (nemogućnost da države članice zadovolje svoju potražnju za obrambenim proizvodima jer je potražnja na vrhuncu).

Evropski komesar za unutrašnje tržište Thierry Breton rekao je da su zemlje članice posegnule u svoje zalihe municije, u sisteme za protuzračnu i protuoklopnu odbranu i tenkove.

“To je de facto stvorilo ranjivost, koju sada hitno treba riješiti”, kazao je on.

Stoga je prioritet nabava prenosnih raketa zemlja-zrak, prenosnih protutenkovskih raketa, topova kalibra 155 milimetara i pripadajuće municije, rekao je Breton.

Dodaje da države članice pritom zadržavaju “apsolutnu slobodu” kada kupuju oružje i da se sredstvima EU-a ne kupuje oružje, nego se potiče države članice na saradnju.

IZVOR: AGENCIJE

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes