Hrvatska mora platiti 40.000 eura odštete porodici poginule Afganistanke Madine (6)

Hrvatska je u slučaju smrti 6-godišnje afganistanske djevojčice Madine Hussini prekršila niz odredba Međunarodne konvencije o ljudskim pravima, uključujući i one o pravu na život i zabrani neovječnog i ponižavajućeg postupanja.

Suci u Vijeću Europskog suda za ljudska prava donijeli su ovakvu odluku jednoglasno, a izdvojena mišljenja dalo je dvoje sudaca, između kojih i sutkinja Ksenija Turković. Sud je između ostalog zaključio i kako hrvatske vlasti nisu provele učinkovitu istragu u ovom slučaju.

Hrvatska mora platiti 40 hiljada eura odštete, ali i troškove suđenja od 16.700 eura porodici Madine.

“Ovo je satisfakcija nakon velike tragedije i teških povreda ljudskih prava obitelji Hussini. Nadam se da će Hrvatska evaluirati svoje postupanje i postupiti u skladu s jasnim stavom Europskog suda da još nije zastupila zastara za kazneni progon odgovornih”, izjavila je Sanja Bezbradica, advikatica obitleji Hussini.

Podsjetimo, šestogodišnja Madina izgubila je život na tračnicama nakon što je hrvatska policija uskratila zahtjev za azilom cijeloj obitleji i uputila ih da po pruzi u noći krenu iz Hrvatske prema Srbiji.

“U današnjoj odluci u slučaju M.H. i ostali protiv Hrvatske, Europski sud za ljudska prava zaključio je:

– jednoglasno, da je došlo do kršenja Članka 2 (pravo na život) Europske konvencije o ljudskim pravima u vezi istrage u smrt kćeri afganistanske obitelji

– sa šest glasova naprema jedan, da je došlo do kršenja Članka 3. (zabrana nehumanog i ponižavajućeg tretmana) u odnosu na djecu podnositelja

Jutarnji.hr

Komentariši