Srijeda, 29 Januara, 2020
Naslovnica Vijesti Afrika EU zabrinut zbog odluke Turske da pošalje vojnike u Libiju

EU zabrinut zbog odluke Turske da pošalje vojnike u Libiju

Europska unija izrazila je veliku zabrinutost zbog odluke Velike narodne skupštine Turske da odobri slanje vojnih trupa u Libiju, priopćeno je iz Ureda glasnogovornika EU-a za sigurnosnu i vanjsku politiku.

“Unija je ponovila svoje čvrsto uvjerenje da ne postoji vojno rješenje libijske krize. Akcije koje podržavaju oni koji se bore u sukobu samo će dodatno destabilizirati zemlju i širu regiju”, navodi se u priopćenju, kako prenosi agencija Fena.

Ističe se kako je nužno da svi međunarodni partneri potpuno poštuju embargo na oružje UN-a i podrže napore posebnog predstavnika Ujedinjenih naroda Ghassana Salamea i Berlinski proces, kao jedini put prema mirnoj, stabilnoj i sigurnoj Libiji.

“EU će se i dalje aktivno baviti podrškom svim mjerama i koracima koji vode ka deeskalaciji i efektivnom primirju i nastavku političkih pregovora”, navodi se u priopćenju.

Turski parlament odobrio slanje vojske
Velika narodna skupština Republike Turske izglasala je u četvrtak zakon koji predviđa slanje vojske te zemlje u Libiju, javile su ranije agencije, nakon što je turska Vlada parlamentu podnijela zahtjev kojim je zatražila odobrenje za razmještanje trupa u Libiji, tvrdeći da sukob u toj zemlji može eskalirati u građanski rat i ugroziti interese Turske.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prošlog je tjedna rekao da je vlada libijskog premijera Fayeza al-Sarraja u Tripoliju pozvala Tursku da pošalje svoje snage nakon što su dvije strane potpisale sporazum o vojnoj suradnji.

Ankara i Tripoli također su potpisali pomorski sporazum. Oba sporazuma naišla su na osude iz regije i drugih zemalja.

Al-Sarrajeva administracija od travnja se suočava s ofenzivom rivalske vlade bazirane u istočnoj Libiji i snaga vjernih generalu Khalifi Haftaru, koji pokušava zauzeti Tripoli.

Haftara podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat, kao i Francuska i Rusija, dok vladu sa sjedištem u Tripoliju pomažu Turska, Katar i Italija.

Izvor: Agencije

Must Read

Pod kontrolu šiitskog režima pao ključni grad Maretu Numan u Idlibu

Maretun-Numan, ključni grad na istoku provincije Idlib, pao je pod kontrolu šiitskog režima i njegovih savezničkih šiitskih milicija koje finansira Iran, izvjestili su u...

Trump predstavio “mirovni plan” za Bliski istok: Palestinci jedinstveni protiv prijedloga

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump u Bijeloj kući u utorak predstavio novi mirovni plan za Bliski istok, uslijedile su reakcije iz svijeta.Predsjednik Palestinske...

Infografika: Iranski novac i finansiranje šiitskih terorističkih grupa na Bliskom istoku

Čini se da su Iran i njegov ključni regionalni instrument, Revolucionarna garda, pronašli uspješnu formulu za širenje šijitskog terorizma u regiji.Iran danas ima prevladavajući...

Najmanje 80 žrtava koronavirusa, 2.744 zaraženih

Koronavirus je, prema najnovijim podacima, odnio 80 života, nakon što je objavljeno da su preminule nove 24 žrtve u provinciji Hubei sa 10 miliona...

Jevrejski doseljenici zapalili džamiju u Istočnom Jerusalemu

Jevrejski doseljenici zapalili su džamiju u okupiranom Istočnom Jerusalemu, te na njenim zidovima ispisali rasističke poruke, javlja Anadolu Agency (AA).U saopćenju iz izraelske policije...

POPULARNO ZADNJIH 7 DANA