10 C
Sarajevo
Petak, 26 Novembra, 2021

Esper: SAD šalju oklopna vozila u Siriju da čuvaju naftna polja

Sjedinjene Američke Države poslat će oklopna vozila i borbene trupe u istočnu Siriju, kako bi spriječila da naftna polja padnu u ruke oružane grupe Islamska država Irak i Levant, izjavio je američki ministar odbrane Mark Esper.

Ta njegova izjava, data u sjedištu NATO-a u Briselu, ukazuje da je povlačenje vojske iz Sirije neizvjesnije i kompliciranije nego što je to predstavio američki predsjednik Donald Trump, ocjenjuje AP i dodaje da je, iako je Trump najavio povlačenje, stvarnost na terenu drugačija, prenosi Tanjug.

Esper je dodatne trupe opisao kao “mehanizirane”, što znači da će među vozilima biti i oklopni pješadijski nosač Bradley, tenkovi i druga vozila.

Kako se navodi, to pojačanje bi unijelo novu dimenziju američkog vojnog prisustva, koje se u velikoj mjeri sastojalo od snaga za specijalne operacije, koje nisu opremljene tenkovima ili drugim oklopnim vozilima.

Prema Esperovim riječima, ne smije se dozvoliti da ISIL ponovo priđe naftnim poljima.

“Ako bi ISIL imao pristup resursima, a samim tim i sredstvima za nabavku oružja ili za kupovinu boraca ili bilo čega drugog, to znači da to otežava poraz ISIL-a”, zaključio je Esper.

Izvor: Agencije

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes