10 C
Sarajevo
Petak, 7 Maja, 2021

Esper: Nema pomaka u nastojanju da Turska odustane od S-400

Američki ministar odbrane Mark Esper izjavio je u petak da nema pomaka u nastojanjima da Turska odustane od ruskog sistema raketne odbrane S-400.

“Tapkamo u mjestu, trenutno nema nikakvih pomaka”, kazao je on u intervjuu Reutersu, prenosi Fena, dodajući da “oni [Turska] idu u pogrešnom smjeru u vezi sa sistemom S-400.

Esper je te komentare dao nakon samita NATO-a u Londonu 3. i 4. decembra, tokom kojeg je učestvovao u sastancima s turskom stranom.

Američki predsjednik Donald Trump tokom samita je izjavio da dvije strane nastavljaju s razgovorima o toj temi, naglašavajući, ipak, da je uoči turske odluke o nabavci S-400 Ankari uskraćena prilika da kupi američki raketni sistem Patriot.

Ugovor vrijedan 2,5 milijardi dolara

Ruski raketni sistem S-400 najspornije je pitanje u američko-turskim odnosima nakon što je Turska 2017. potpisala 2,5 milijardi dolara vrijedan ugovor s Rusijom o nabavci S-400 i počela primati prve isporuke sistema u julu ovu godine.

U reakciji na to Washington je izbacio Ankaru iz programa razvoja američkih borbenih aviona F-35, u kojem je učestvovala Turska, iz straha da bi turski potez mogao omogućiti Rusiji da dođe do osjetljivih informacija o naprednoj američkoj letjelici.

Dvojica američkih senatora ranije su objavila pismo u kojem pozivaju na uvođenje sankcija Turskoj, manje od mjesec nakon novembarske posjete turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Bijeloj kući.

Izvor: Agencije

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes