1 C
Sarajevo
Petak, 14 Januara, 2022

Erdogan želi direktan susret s vođom talibana

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je spremnost za direkne razgovore s vođom talibana nakon što su talibani postigli zavidne vojne uspjehe posljednjih sedmica, izvijestio je turski medij Daily Sabah.

Recep Tayyip Erdogan rekao je u intervjuu:

„Relevantne institucije u Turskoj trenutno rade na pregovarima s talibanima. Možda čak mogu prihvatiti osobu koja će im biti vođa.“

“Najnoviji događaji i stanje u Afganistanu su zaista zabrinjavajući. Vjerovatno ću biti u prilici primiti na sastanak osobu koja je vođa talibana u Afganistanu”, dodao je Erdogan i naglasio kako Turska ulaže velike napore u okončanje sukoba. Nažalost, Erdogan je odabrao pogrešnu stranu te podržava afganistanske marionetske snage kao i zločinca generala Dustuma.

Turski predsjednik izjavio je kako je s katarskim emirom razgovarao o mjerama usmjerenim na okončanje neprijateljstava u Afganistanu i smirivanje talibana.

Turska već šest godina vodi brojne vojne i logističke operacije na aerodromu u Kabulu u sklopu Misije podrške koju finansira i organizuje NATO savez te želi nastaviti tu operaciju i nakon kompletnog NATO povlačenja zbog čega talibani bojkotiraju Tursku.

Talibani su nešto ranije upozorili Tursku da se ne miješa u unutarnja pitanja Afganistana, te da Afganistan i Turska trebaju održavati mir zbog historijskih i vjerskih veza ta dva naroda.

Talibansku stranu na sastanku, ako do njega uopšte i dođe, vjerovatno će predvoditi Mulla Abdul Ghani Baradar.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes