Srijeda, 29 Januara, 2020
Naslovnica Vijesti Global Erdogan: Sastanak 'četvorke' u Londonu bio je dobar

Erdogan: Sastanak ‘četvorke’ u Londonu bio je dobar

Sastanak “četvorke” o situaciji u Siriji sa čelnicima Francuske, Velike Britanije i Njemačke bio je dobar, izjavio je u utorak u Londonu, neposredno nakon sastanka, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemačka kancelarka Angela Merkel i domaćin, britanski premijer Boris Johnson, susreli su se s Erdoganom u Londonu uoči samita NATO-a.

Razgovarali su o turskoj operaciji “Izvor mira”, usmjerenoj na kurdsku miliciju Jedinica narodne zaštite (YPG) i Radničke partije Kurdistana (PKK) na sjeveru Sirije.

Merkel je nakon razgovora rekla da je imala dobar i koristan sastanak sa čelnicima Turske, Velike Britanije i Francuske.

Turske oružane snage 9. oktobra pokrenule su operaciju “Izvor mira” protiv YPG / PKK-a na istočnoj obali Eufrata kako bi osigurale državnu granicu Turske i u pograničnom pojasu Sirije uspostavile “sigurnu zonu” za dobrovoljni povratak izbjeglica.

‘Turska strana izmirila obaveze’

Turskim snagama na terenu su podršku pružili borci Sirijske nacionalne vojske, koja je ranije bila poznata pod imenom Slobodna vojska Sirije.

Shodno postignutom tursko-američkom dogovoru, turske snage 17. oktobra na period od 120 sati pauzirale su operaciju kako bi se dalo vrijeme suprotnoj strani da se povuče iz pograničnog pojasa.

Po isteku roka iz Ministarstva odbrane Turske saopćeno je da je turska strana ispunila svoje obaveze prema dogovoru sa SAD-om, a da je američka strana Ankaru obavijestila da su se pripadnici YPG-a i PKK-a povukli.

Ministarstvo odbrane u Ankari je poručilo da više nema potrebe za novim takvim operacijama turskih snaga u Siriji.

Uporedo s tim, turski predsjednik sastao se 22. oktobra u Sočiju s ruskim kolegom Vladimirom Putinom i postigao dogovor koji uključuje početak zajedničkih tursko-ruskih patrola na sjeveru Sirije.

Izvor: Agencije

Must Read

Pod kontrolu šiitskog režima pao ključni grad Maretu Numan u Idlibu

Maretun-Numan, ključni grad na istoku provincije Idlib, pao je pod kontrolu šiitskog režima i njegovih savezničkih šiitskih milicija koje finansira Iran, izvjestili su u...

Trump predstavio “mirovni plan” za Bliski istok: Palestinci jedinstveni protiv prijedloga

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump u Bijeloj kući u utorak predstavio novi mirovni plan za Bliski istok, uslijedile su reakcije iz svijeta.Predsjednik Palestinske...

Infografika: Iranski novac i finansiranje šiitskih terorističkih grupa na Bliskom istoku

Čini se da su Iran i njegov ključni regionalni instrument, Revolucionarna garda, pronašli uspješnu formulu za širenje šijitskog terorizma u regiji.Iran danas ima prevladavajući...

Najmanje 80 žrtava koronavirusa, 2.744 zaraženih

Koronavirus je, prema najnovijim podacima, odnio 80 života, nakon što je objavljeno da su preminule nove 24 žrtve u provinciji Hubei sa 10 miliona...

Jevrejski doseljenici zapalili džamiju u Istočnom Jerusalemu

Jevrejski doseljenici zapalili su džamiju u okupiranom Istočnom Jerusalemu, te na njenim zidovima ispisali rasističke poruke, javlja Anadolu Agency (AA).U saopćenju iz izraelske policije...

POPULARNO ZADNJIH 7 DANA