12 C
Sarajevo
Petak, 30 Septembra, 2022

Erdogan o posjeti izraelskog predsjednika: Ovo je prekretnica u odnosima s Izraelom

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, koji se danas u Ankari sastao s izraelskim kolegom Isaacom Hezogom, poručio je kako je riječ o historijskoj posjeti za koju vjeruje da je prekretnica u odnosima Turske i Izraela.

Izraelski predsjednik Herzog doputovao je danas u dvodnevnu zvaničnu posjetu Ankari, a u predsjedničkom kompleksu Bestepe uz najviše državničke počasti dočekao ga je njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan ga mu je upriličio svečani doček tokom kojeg su konjanici, kretajući se Ankarom, nosili zastave Turske i Izraela, a dva lidera pozdravili su turske snage i preslušali himne obje države.

Erdogan je, na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka, posjetu Herzoga okarakterisao kao historijsku te poručio kako vjeruje da je “ova posjeta prekretnica u odnosima Turske i Izraela“.

“Naš zajednički cilj s Izraelom je oživjeti politički dijalog između naših zemalja koji se temelji na zajedničkim interesima i međusobnom poštivanju osjetljivih pitanja”, rekao je Erdogan, te dodao:

“U našim je rukama da doprinesemo ponovnom uspostavljanju kulture mira, spokoja i suživota u našem regionu”.

Erdogan je podvukao da su razvoj i jačanje tursko-izraelskih odnosa važni za obje zemlje ali isto tako i od velike važnosti za regionalnu stabilnost i mir.

Turski predsjednik Erdogan prenio je kako je tokom sastanka naglasio značaj koji Turska pridaje smanjenju tenzija u regionu i očuvanju vizije dvodržavnog rješenja u izraelsko-palestinskim odnosima.

“(Tokom susreta s Herzogom) Naglasio sam važnost koju pridajemo historijskom statusu Al-Qudsa (Jerusalema) i očuvanju vjerskog identiteta i svetosti džamije Al-Aksa”, poručio je Erdogan.

Predsjednik Turske Erdogan dodao je također kako vjeruje da će nadolazeći period donijeti nove mogućnosti regionalne saradnje u bilateralnim odnosima.

Predsjednik Izraela Isaac Herzog izjavio je da njegova zemlja i Turska mogu i trebaju sarađivati, što bi, kako je kazao, značajno utjecalo na cijeli region.

U obraćanju novinarima nakon sastanka dvojice čelnika, Herzog je naglasio značaj saradnje Izraela i Turske.

“Naš cilj je da postavimo temelje za razvoj prijateljskih odnosa između naših država i naroda”, kazao je predsjednik Izraela te dalje dodao:

“Izrael i Turska mogu i trebaju sarađivati, što bi značajno utjecalo na ovaj region koji svi zovemo domom”.

Izraelski predsjednik Herzog najavio je također da će ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu sljedećeg mjeseca posjetiti Izrael.

Predsjednik Izraela Isaac Herzog postao je prvi izraelski predsjednik koji je zvanično posjetio Tursku još od 2008. godine.

Za večeras je najavljeno da će u Predsjedničkoj palati u Ankari biti upriličena i svečana večera, nakon čega će izraelski predsjednik otputovati u Istanbul. Herzog će se sutra u Istanbulu sastati sa predstavnicima jevrejske zajednice u gradu na Bosforu.

Bilateralni odnosi Turske i Izraela narušeni su u decembru 2017. godine i to odlukom bivšeg izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa o proglašenju Jerusalema za glavni grad Izraela.

SAD je potom preselio svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem, a izraelske snage su u intervenciji na protestima ubile najmanje 60 Palestinaca.

Turska i Izrael su nakon tih događaja i nereda na granici Gaze povukle ambasadore i reducirale diplomatske odnose na nivo otpravnika diplomatskih poslova.

U Izraelu su 23. marta prošle godine održani prijevremeni parlamentarni izbori, a koaliciona vlada premijera Naftalija Bennetta formirana je 13. juna 2021. godine. Tako je okončan 12-godišnji mandat dotadašnjeg izraelskog premijera Netanyahua.

Turski predsjednik Erdogan je u julu prošle godine započeo razgovore s novim izraelskim predsjednikom Herzogom i načinili su prve korake ka normalizaciji bilateralnih odnosa. Također, Erdogan se značajno udaljio od palestinske vojno-političke grupe Hamas.

Agencije/UP

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes