28 C
Sarajevo
Nedjelja, 25 Jula, 2021

Erdogan: Nije moguće odbaciti stvarnost talibana

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan dao je izjavu o Afganistanu nakon sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom koji je ujedno i prvi sastanak između dva lidera u okviru samita NATO-a.

Erdogan je izjavio kako je Bidenu predočio svoje mišljenje o Afganistanu, dodavši da se Turska neće povući ako se to od nje službeno ne zatraži te da bi diplomatska, logistička i finansijska podrška Sjedinjenih Država turskim trupama bila od velike važnosti ali da se talibani ne mogu zaobići u svemu tome.

Ono što je zanimljivo, Erdogan je rekao da su talibanima ponudili da u okrviru mirovnih snaga koje bi, kako se špekilira, čuvale distrikt Kabul, uz njih bude i pakistanska vojska te Mađarska.

”Naravno, ovdje nije moguće odbaciti stvarnost talibana. Možemo nastaviti s njima u mnogim pitanjima različitim koracima. Rekli smo im da ćemo povesti Pakistan sa sobom, rekli smo im da bismo poveli Mađarsku sa sobom. Želimo narod Afganistana bez ikakvih problema. Pružimo im ovu podršku. Trenutno postoji sporazum, nema problema.”

Ipak, Suhejl Šahin, politički glasnogovornik talibana, prošle sedmice objavio je jasan stav talibana o turskim najavama da bi njeni vojnici mogli ostati u Kabulu i nakon američkog povlačenja.

“Turska je posljednjih 20 godina bila dio snaga NATO-a u Afganistanu, s tim u vezi, trebala bi se povući u skladu s sporazumom koji smo potpisali sa Sjedinjenim Državama 29. 2020. ”

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes