Dok se zapadne kršćanske zemlje povlače iz Afganistana nakon 20 godina uzaludnog rata, Turska, ključna članica NATO-a, ide u drugom smjeru i sve glasnije najavljuje svoj ostanak u Afganistanu čime riskira izravan rat s talibanima koji su rekli kako džihad protiv okupatora ostaje sve dok se i posljednji strani vojnik ne povuče.

“Ako turske vlasti ne preispitaju svoje odluke i nastave okupaciju protiv naše zemlje, Islamski Emirat će tome suprotstaviti jer je to vjerska i domoljubna dužnost. Odgovornost za sve posljedice bit će na onima koji se miješaju u unutarnje stvari drugih i onima koji donose neprikladne odluke”, rekli su talibani u proglasu.

Turski predsjednik Erdogan je danas talibanima uputio izravne kritike i optužbe, što je naznaka da je dobio podršku Sjedinjenih Država za ono što je naumio oko “čuvanja” aerodroma u Kabulu. Erdogan je čak talibane nazvao i okupatorima, jer su tokom prethodna tri mjeseca osvojili gotovo 250 distrikta od vlade u Kabulu, mahom na sjeveru Afganistana kojim je vladao general Rašid Dustum, Erdoganov blizak prijatelj.

“Talibani trebaju okončati okupaciju zemlje svoje braće i odmah pokazati svijetu da je mir zavladao Afganistanom”. Također je dodao da pristup koji talibani imaju nije način na koji bi se muslimani trebali odnositi jedni prema drugima, prenosi Reuters.

Erdogan je kazao kako je spreman pregovarati s talibanima oko uvjeta čuvanja aerodroma. Talibani trenutno drže većinu od 400 afganistanskih distrikta.

UMMETPRESS.COM