5 C
Sarajevo
Srijeda, 21 Septembra, 2022

Erdogan: Katar podržava turske planove o naseljavanju sirijskih izbjeglica

Katar bi mogao podržati turske planove da naseli više od milion sirijskih izbjeglica u sjeveroistočnoj Siriji, nakon ofanzive protiv kurdskih milicija u toj regiji, navodi u utorak emiter programa NTV izjavu predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Turska je pokrenula vojnu akciju protiv sirijske kurdske terorističke milicije Jedinice narodne zaštite (YPG) prošlog mjeseca, osvojivši pojas teritorije od 120 kilometara duž njene jugoistočne granice, prenosi Fena.

Od kako je pokrenula ofanzivu, Turska je tražila od zapadnih saveznika da podrže njene planove da izgradi nove gradove na sjeveroistoku Sirije, gdje, prema njenim navodima, skoro polovina od 3,6 miliona sirijskih izbjeglica, a kojima trenutno pruža gostoprimstvo, može biti naseljena.

Ankara je pozvala na sazivanje međunrodne donatorske konferencije na kojoj bi se podržao njen plan.

Zapadni zvaničnici tvrde da neće biti voljni finansirati svaki projekat koji ne podrazumijeva dobrovoljni povratak ili promjene u demografskoj slici Sirije.

Obraćajući se novinarima na povratnom letu nakon posjete Dohi, Erdogan je izjavio da je predstavio svoje planove katarskom emiru, Sheikhu Tamimu bin Hamad al-Thaniju, dodajući da je “gospodin Tamim pohvalio naše projekte”, prenosi NTV.

Upitan da li će Katar pomoći u finansiranju njegovih planova, Erdogan je kazao: “Njihova poenta je da mi zajednički možemo provesti te napore. Zaista ne postoji drugi način.”

Katarski Crveni plumjesec saopćio je prošle sedmice da je pokrenuo novi stambeni projekat u partnerstvu s turskom agencijom za humanitarnu pomoć AFAD u blizini sirijskog grada Al-Bab.

Odnosi između Turske i Katara bliski su u posljednjim godinama.

Agencije

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes