Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u petak kako je izjava američkog predsjednika Joea Bidena da misli da je ruski lider Vladimir Putin ubica neprihvatljiva i da ne priliči predsjedniku SAD-a.

“Izjava gospodina Bidena o gospodinu Putinu ne priliči jednom predsjedniku. Opaske koje predsjednik koristi u javnosti o predsjedniku zemlje kao što je Rusija stvarno su neprihvatljive i nisu nešto što se može prihvatiti”, rekao je Erdogan.

Prema njegovim riječima, Putin je uradio ispravnu stvar dajući “veoma, veoma elegantan odgovor”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Biden je za Putina rekao da ga “relativno dobro poznaje” te da je, po njegovom iskustvu sa stranim čelnicima, najvažnija stvar poznavati sagovornika.

Također je kazao da ne vjeruje da ruski predsjednik ima dušu, a na upit da li misli da je Putin ubica, odgovorio je potvrdno.

“Da, mislim to”, rekao je Biden.

Istovremeno je Biden podsjetio da “postoje pitanja od zajedničkog interesa na kojima bi mogli sarađivati”, kao što je bilo produženje nuklearnog sporazuma Novi Start.

U posljednje vrijeme odnosi Rusije i SAD-a su zategnuti zbog brojnih pitanja.

Al Jazeera