10.5 C
Sarajevo
Petak, 26 Novembra, 2021

Epidemija korona virusa: Prvi smrtni slučaj van Kine, do sada 305 žrtava

Broj žrtava koronavirusa porastao je na 305, a zabilježen je i prvi smrtni slučaj van Kine – na Filipinima, gdje je preminuo kineski državljanin (44) iz Wuhana, grada u kineskoj provinciji Hubei odakle je i krenulo širenje bolesti, nakon što mu je konstatirana teška upala pluća.

Agencije navode kako je pojava virusa potvrđena u više od 25 država širom svijeta te kako je broj oboljelih porastao je na 14.380.

Najveći broj zaraženih i preminulih zabilježen je u Wuhanu i provinciji Hubei, gdje se taj grad nalazi.

U Kini je u subotu zabilježeno 45 novih smrtnih slučajeva, najviše u provinciji Hubei.

Brojne države organizirale su avionski prevoz za svoje građane koji se trenutno nalaze u zonama gdje se pojavio virus, a uvode se i druge preventivne mjere, poput dvosedmičnog karantina i zabrane letova u Kinu.

Filipini, Vijetnam i Novi Zeland su uveli zabranu putovanja u Kinu, ali i zabranu dolaska kineskih državljana u te države.

Francuska, također, evakuira svoje državljane, a prva grupa stigla je u petak.

Iz Wuhana bi u ponedjeljak trebao poletjeti avion s italijanskim državljanima, koji će po slijetanju u Rim biti upućeni u karantin u obližnju vojnu bazu.

Ruska vojska počinje evakuaciju ruskih državljana iz Kine u ponedjeljak i utorak, dok je stotine državljana SAD-a i Japana već evakuirano.

Australija, Novi Zeland, Južna Koreja, Indonezija, Velika Britanija, Indija i Malezija također planiraju evakuirati svoje državljane iz Kine.

Agencije

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes