Ekskluzivno: UAE nudili Assadu 3 milijarde dolara da nastavi ofanzivu na Idlib

Izbor urednika

Kakva je bila zastava Poslanika alejhisselam?

Živimo u vremenu kada su muslimani iskušani bolešću ruvejbida propagande, gdje mnogi fanatici sa oskudnim ili nikakvim šerijatskim znanjem, ali sa puno bolesnih ambicija...

Šejh Abdul-Aziz et-Tarifi: U ostavljanju džihada i neudjeljivanju u svrhe džihada je propast za ummet

Poznati saudijski šejh Abdul-Aziz et-Tarifi, tumačeći ajete o udjeljivanju i borbi na Allahovom putu kaže: وانفقوا في سبيل الله ولا تلقوا بايديكم الى التهلكة „I udjeljujte...

Sirija: Pobunjenici granatirali ruske milicije u Kafranbelu, odbijen napad na osu Al-Fatira

U ponedjeljak ujutro, milicije i plaćenici povezani s Rusijom granatirali su nekoliko područja u južnom dijelu Idliba artiljerijom i raketama, što je dovelo do žrtava...

Predznak Sudnjeg dana: Nepovjerenje prema povjerljivom i davanje povjerenja prevarantima

Govorili smo već da je od predznaka Sudnjeg dana gubljenje emaneta i povjerenja1, kao i povjeravanje odgovornosti onome ko je nije dostojan, a predznaci su također...

Sirijski pobunjenici granatirali okupljanja i sjedišta milicija povezanih s Rusijom

Danas, u srijedu, sirijske opozicione grupe na jugu Idliba granatirale su više vojnih lokacija milicija povezanih s Rusjom, kao odgovor na tekuća kršenja primirja...

Mohammed Bin Zayed, prijestolonasljednik Abu Dabija (UAE), ulaže veliki napor da nagovori sirijskog predsjednika Bashar al-Assada da prekine primirje s Turskom i opozicionarima u pokrajini Idlib.

Posljednjih mjeseci Assadove snage potpomognute ruskom zračnom podrškom ostvarile su značajne dobitke protiv opozicionih snaga u sjeverozapadnoj pokrajini Idlib, usmrtivši stotine i prisilivši milion civila da pobjegnu prema turskoj granici u toj kampanji.

Turska vojska intervenirala je u februaru, pomažući opozicionarima i stvarajući ravnotežu sve dok sukob nije zaustavljen tursko-ruskim sporazumom iz Moskve prošlog mjeseca.

Međutim, Bin Zayed pokušao je zaustaviti primjenu sporazuma o prekidu vatre između ruskog predsjednika Vladimira Putina i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, te je tada pozvao Assada da ga potakne da nastavi svoju ofanzivu na Idlib i time našteti Turskoj.

Danima prije dogovora o prekidu vatre na četverosatnom sastanku u Kremlju 5. marta, prijestolonasljednik Abu Dabija je poslao Ali al-Shamsija, svog zamjenika i savjetnika za nacionalnu sigurnost, Tahnoun bin Zayeda, na pregovore i dogovor s Assadom u Damasku.

Prema izvorima, prijeestolonasljednik je pristao platiti Assadu tri milijarde dolara da ponovo pokrene ofenzivu na Idlib, posljednje uporište sirijskih mudžahida i opozicionara, od kojih je 1 milijarda dolara trebla biti plaćena do kraja marta. Do trenutka proglašenja primirja, 250 miliona dolara je već plaćeno unaprijed.

Dogovor je pregovaran u najstrožoj tajnosti. Abu Dabi je bio posebno zabrinut jer Amerikanci nisu čuli za to. Washington je podržao napore turske vojske da se suprotstavi Assadovim snagama u Idlibu i već je izrazio bijes na prijestolonasljednika zbog oslobađanja 700 milijuna dolara zamrznute iranske imovine u oktobru. 

Jedan izvor na visokom nivou rekao je za Middle East Eye: „Tokom sukoba u Idlibu, al-Shamsi je upoznao Bašara i zamolio ga da ne prihvati dogovor sa Erdoganom o prekidu vatre. To se dogodilo neposredno prije Erdoganovog susreta s Putinom. Assad je odgovorio da mu treba finansijska podrška.

„Rekao je da je Iran prestao plaćati jer više nemaju gotovinu, a Rusi ionako ne plaćaju. Stoga je zatražio 5 milijardi dolara direktne potpore za nastavak ofanzive. Dogovorili su se za 3 milijarde dolara te da se milijarda dolara isplati prije kraja marta “, dodao je izvor.

Kad je Assad počeo obnavljati svoje snage i stvarati pritisak na turske položaje u Idlibu, Rusi, koji pažljivo prate vojna kretanja na tlu Sirije, napravili su plan. 

“Putin je bio bijessan”, nastavio je izvor.  

Putin je poslao svog ministra obrane Sergeja Šojgua u neplaniranu posjetu Damasku kako bi zaustavio sirijski režim da ponovo pokrene ofanzivu.

”Poruka koju je dostavio Šojgu bila je jasna: ”Ne želimo da ponovno pokrenete ovu ofanzivu. Rusija želi da se primirje nastavi. Do tada, Emirati su već isplatili 250 milijuna dolara Damasku”, rekao je izvor.

Visoki turski zvaničnik potvrdio je da je UAE dala takvu ponudu Assadu. “Sve što mogu reći je da je sadržaj izvještaja tačan”, rekao je zvaničnik.

Middle East Eye kontaktirali su vlasti u UAE da daju komentar, ali ga nisu dobili.

Dalje, izvori su rekli da je Bin Zayed ustrajao u njegovim pokušajima da natjera Assada da prekrši primirje i nakon Šojguove posete. Druga isplata od početnih milijardu dolara isporučena je Damasku.

Motivi prijestolonasljednika za plaćanje Assadu da ponovno pokrene njegovu ofanzivu bili su dvostruki.

Prvo, Abu Dabi je želio umiješati tursku vojsku u skupom ratu na sjeverozapadu Sirije. Turska je upravo pokrenula svoju četvrtu ofanzivu u toj zemlji, nakon što su sirijske režimske trupe 27. februara ubile 34 turska vojnika, to je bio najsmrtonosniji dan za Ankaru, u devetogodišnjem sirijskom sukobu.

Drugi razlog je taj što je Bin Zayed želio rasteretiti resurse turske vojske i odvratiti Erdogana od uspješne obrane Tripolija od snaga odmetnutog generala Khalife Haftara u Libiji, gdje je Ankara nedavno priskočila u pomoć priznatoj vladi Nacionalnog sporazuma (GNA).

Čim je Šojgu odvratio Assada da prekine primirje, Bin Zayed je postao zabrinut što će za plan saznati i Amerikanci.

„UAE nisu ništa rekli Amerikancima. Dakle, uz sve to, Emirati su postali veoma zabrinuti što će vijesti procuriti, posebno nakon buke oko odmrzavanja iranske imovine. To je bio razlog da Bin Zayed nazove Assada ”, rekao je izvor na visokom nivou.

Tada su objavljene vijesti o razgovoru dva čelnika. Bin Zayed je rekao: „Uvjeravao sam ga (Assada) u podršku UAE i našu spremnost da pomognemo sirijskom narodu. Humanitarna solidarnost tokom teških vremena nadjačava sve stvari, a Sirija i njen narod neće stajati sami. “

Zbližavanje odnosa između Ujedinjenih Arapskih Emirata i sirijskog režima već je neko vrijeme glavna tema. Iako su Emirati podržali opoziciju kada je izbio rat 2011., prošle godine su ponovo otvorili svoju ambasadu u Damasku.

Razgovor između prijestolonasljednika i sirijskog predsjednika bio je više nego samo nastavak ovog trenda. Bin Zayed je želio ostaviti dojam da je njegov poziv bio u solidarnosti sa Sirijom koja je suočena s izbijanjem koronavirusa, mada je Damask, kada su razgovarali, negirao bilo kakvu veliku epidemiju u zemlji.

Prema izvorima, glavni motiv prijestolonasljednika zbog kojeg je želio pokopati tursku vojsku u Idlibu bila je situacija u Libiji. 

Godišnja ofanziva na Tripoli, koju je pokrenula Heftarova nacionalna armija (LNA), zaustavljena je raspoređivanjem bespilotnih letjelica i turskih trupa.

Međutim, za Putina, koji također podržava Haftara protiv GNA-e u Tripoliju, ruska strateška alijansa s Turskom prevladala je sva ostala razmatranja. Održavanje primirja u Idlibu bilo je važnije.

Bin Zayed sada je ostao bez milijarde dolara i sa optužbama za urotu protiv Sirijaca.

Middle East Eye/Ummet Press

Vijesti

Preko 100 afganistanskih vojnika se priključilo talibanima u Balkhu i Nangarharu

U Afganistanu se samo ove sedmice preko 100 vojnika predalo i priključilo talibanima (IEA) i to u više pokrajina, a najveći broj promjene strane...

Najviše Izraelaca među arapskim državama želi posjetiti UAE

Anketa provedena među Izraelcima pokazala je kako čekaju da mogu posjetiti Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) i da se nadaju da će posjetiti Liban i...

Tokom vladavine Netanyahua ubijeno skoro 3.500 i ranjeno desetine hiljada Palestinaca

Vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Bahreina su potpisale sporazume o normalizaciji odnosa s Izraelom premijera Benjamina Netanyahua u čijem mandatu su izraelske snage...

Talibani: Ako pregovori ne uspiju, pokrećemo definitivno vojno preuzimanje države

Izravni pregovori između vlade Afganistana, koju su prije 19 godina uspostavili Amerikanci, i talibana, započeli su tokom vikenda. Unutarafganistanski razgovori bili su izravni rezultat sporazuma postignutog...

Talibani u Ghazniju uhapsili vladinog političara i oduzeli mu 80 kilograma zlata

Prema izvještajima, talibani su u utorak izveli raciju u distriktu Garabagh, u afganistanskoj pokrajini Ghazni, prilikom čega su uhapsili prvog zamjenika predsjednika vladinog parlamenta,...

Katar odbacio uspostavu diplomatskih odnosa sa Izraelom

Normaliziranje odnosa sa Izraelom „ne može biti odgovor“ izraelsko-palestinskog spora, navela je katarska zvaničnica i dodala kako se Doha neće pridružiti drugim državama Zaljeva u uspostavljanju...

More Recipes Like This