Iračka državna televizija objavila je kako je oko ponoći u napadu američke bespilotne letjelice ubijen zapovjednik elitne iranske elitne jedinice Kuds, general Kasem Sulejmani.

Mediji do ovog trenutka nisu pružili mnogo detalja, osim da je uz Sulejmanija ubijen i Ebu Mahdi al-Muhandis, zapovjednik iračke oružane frakcije Ketaib Hezbollah. Njih dvojica nalazili su u automobilu na području aerodroma u Bagdadu kada su bili meta zračnog napada.

Hadi al-Ameri i Qais al-Khazali, vođa brigade Badr i vođa grupe Asa’ib Ahl al-Haqq, uhićeni su od strane američke vojske. Vijest je na twitteru službeno potvrdio savez šiijskih milicija ”Hašd el-Šhabi”. Nepotvrđeni izvještaji govore da je u napadu stradao i Naim Kassem, zamjenik vođe libanskog Hezbollaha.

Kasem Sulejmani, ”general iz sjene”, bio je vrhovni vojni zapovjednik šiijskih frakcija na Bliskom istoku, prvenstveno u Siriji i Iraku. Istakao se u ofanzivama na Halep, Damask, Deir ez-Zor, Mosul i druge sunnijske gradove.

FOTO: 

 

Sirijski pobunjenici godinama su ga pokušavali likvidirati, na vrhuncu kada je izviđao Istočni Halep i S. Latakiju, ali bezuspješno. Sirijski opozicioni aktivisti smatraju kako će Iran nakon ovoga povući značajan dio snaga iz Sirije te ih skoncentrirati u Irak uslijed čega će se smanjiti vojni pritisak na Idlib i Zapadni Halep.

Prisjećanja radi, tenzije između SAD-a i Irana porasle su nakon što je šiijska frakcija Ketaib Hezbollah, nezadovoljna prisustvom američke vojske u Iraku, lansirala projektil na američku vojnu bazu uslijed čega je poginuo jedan građevinac. Američka vojska potom je odgovorila zračnim udarom u kojem je ubijeno i ranjeno oko 60 pripadnika pomenute frakcije, da bi onda uslijedile demonstracije i demoliranje američke ambasade u Bagdadu.

Šta je prethodilo likvidaciji Kasema Sulejmanija i kakva je korist za muslimane?

Uskoro više…