Četvrtak, Oktobar 10, 2019
Naslovnica Vijesti Afganistan Ekskluzivno: Talibani srušili američki strateški bombarder B-52 u Helmandu

Ekskluzivno: Talibani srušili američki strateški bombarder B-52 u Helmandu

Snage talibanskog Islamskog Emirata danas su uspjele oboriti skupocjeni američki strateški bombarder B-52 u distriktu Washer, u blizini kampa ”Bastion”, u pokrajini Helmand.

Avion je pogođen projektilom a prema nekim izvorima uslijed rafalne paljbe iz protuzračnog topa u trenutku dok je uzlijetao iz zračne baze Shawrab u pokrajini Helmand na jugu Afganistana.

Talibanski izvori navode da se još uvijek može vidjeti dim na mjestu pada aviona. Niamatullah Sabiq, talibanski novinar iz Kandahara, ističe kako je sva posada aviona stradala te kako će sve pojedinosti biti uskoro objavljene.

“Mudžahidi Islamskog Emirata ciljali su teškim oružjem bombarder B-52 danas ujutro u području Lara u okrugu Washir, u pokrajini Helmand. Bombarder je pao i sva njegova posada je ubijena dok se dim još uvijek diže s mjesta nesreće”, rekao je zvaničnik talibana Qarri Muhammed Yusuf Ahmadi.

Lokalni komandant talibana u Helmandu potvrdio je obaranje američkog aviona.

Lokalni stanovnici rekli su kako su američke zračne snage žestoko granatirale ulupinu aviona jer su talibani pokušali doći do tijela posade.

Talibanski aktivist Zulmi Afghani opisao je kako su talibani oborili avion. Naime, budući da talibani ne posjeduju protuzračno naoružanje koje bi moglo dosegnuti neprijateljske avione talibanski borci se povremeno približe zračnim bazama u Kandaharu i Helmandu odakle čekaju slijetanje ili uzlijetanje nekog aviona.

Boeing B-52 Stratofortress je Američki strateški bombarder velikog dometa. Avion pokreće osam Pratt & Whitney turbo-ventilatorska motora od 76 kN svaki. U usporedbi s ostalim bombarderima u svojoj kategoriji, B-52 ima veći domet i može ponijeti najveći teret. B-52 se u Američkom ratnom zrakoplovstvu koristi od 1955., a zahvaljujući svojim superiornim performansama na visokim podzvučnim brzinama, te relativno niskim troškovima održavanja ovaj bombarder je ostao u uporabi iako su s vremenom čak tri nova bombardera projektirana kao njegova zamjena. Pojedinačna cijena aviona danas košta 104 miliona dolara.

Američka vojska posjeduje oko 70 ovih aviona i većina se nalazi u SAD-u ali je nekoliko razmješteno u Afganistanu.

Američka vojska još uvijek nije potvrdila niti negirala najnovije tvrdnje talibana.

Važno je napomenuti kako su talibani prije nekoliko dana pokrenuli dugo pripremanu proljetnu ofanzivu te su za svega par dana zauzeli najmanje 6 naseljenih distrikta i nekoliko stotina sela. Talibani su preuzeli više desetaka punktova te su onesposobili 4 neprijateljske vojne baze diljem države.

Ruski izaslanik u Afganistanu je u februaru izjavio kako talibani nadziru preko pola te relativno velike azijske države.

Ummet Press

Must Read

Ministarstvo odbrane: Turske snage ušle u Siriju

Turske snage ušle su u srijedu navečer u Siriju, istočno od rijeke Eufrat, nakon što je počela operacija protiv kurdskih snaga, saopćilo je tursko...

Afganistan: 15 američkih vojnika ubijeno i ranjeno u teškom okršaju s talibanima u Ghazniju

U teškoj zasjedi u koju je upao zajednički vojni konvoj američke i afganistanske vojske stradalo je najmanje 10 američkih vojnika, dok je 5 ranjeno,...

Sirija: Turski avioni bombardovali YPG, borci FSA se spremaju da iz Turske uđu sjevernu Siriju

Jedinice Slobodne sirijske vojske (FSA) objedinjene u Nacionalnu armiju (NA) će biti udarna pesnica turske vojne ofanzive protiv kurdskih milicija na sjeveru Sirije, tvrdnja...

Meksiko: Preko 5.500 seljana primilo islam na jugu zemlje

Od 1989. godine najmanje 5.500 Meksikanaca prešlo je na islam u južnoj meksičkoj državi Chiapas. Ovo je jako bitno u vrijeme kada je islamofobija...

Talibani: Tvrdnje o pogibiji vođe Al Kaide u Helmandu su lažne

Vođa Al-Kaide na indijskom potkontinentu Asim Umar ubijen je u zračnom udaru afganistanskih i američkih snaga na jugu Afganistana, saopćila je  Afganistanska obavještajna služba."Služba...

POPULARNO ZADNJIH 7 DANA