-1.1 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 25 Oktobra, 2021

Egipatski režim službeno u džamijskim bibliotekama zabranjuje selefijske knjige

Egipatske vlasti zabranile su u džamijama širom zemlje knjige povezane s selefizmom i Muslimanskom braćom, dok Ministarstvo vakufa nastoji ukloniti sve one koje se nalaze u džamijama ‘u roku od nekoliko dana’.

Egipatski ministar vakufa Muhammed Muhtar Džum’a u hitnom saopćenju je najavio da će biti oformljen odbor za ‘preispitivanje’ džamijskih biblioteka i izdanja u nastojanju da se ukloni sve ono što ‘prihvata ekstremističku ideologiju’ ili ‘pripada ekstremističkim grupama’, prenosi El-Arabi el-Džedid.

“Bilo koja knjiga čiji autor je selefija ili član Muslimanske braće ili Džema’ islamije bit će uklonjena’, kazao je podsekretar ministarstva Džabir Taji’.

Imami džamija će se, također, morati obavezati da odbiju čuvanje takvih izdanja u džamijskim bibliotekama, navodi se u saopćenju ministarstva.

Svi pojedinci koji se ‘ogluše o naredbe’ bit će kažnjeni, dodaje se u saopćenju.

Hišam Abdulaziz, službenik ministarstva vakufa, je, također, objavio saopćenje u kojem je pozvao sve džamije i islamske centre da preispitaju materijal koji posjeduju, pozivajući ih da očiste biblioteke od izdanja Muslimanske braće ‘u narednih 15 dana’.

Svako ko zanemari ove direktive će biti podvrgnut disciplinskim mjerama, upozoreno je u saopćenju.

Otkako je u julu 2013. godine izvršen državni udar na prvog izabranog predsjednika Egipta, Muhammeda Mursija, režim pučističkog generala Abdulfettaha es-Sisija uključio se u sistemsku represiju Muslimanske braće, čiji je Mursi bio član.

U roku od nekoliko mjeseci nakon puča protiv Mursija, egipatska je vojska poduzela nekoliko mjera kako bi potkopala Muslimansku braću – uhapsila je na hiljade članova, u septembru 2013. godine pokret je zabranila a u decembru iste godine proglasila ga je terorističkom organizacijom.

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes