Egipat, Izrael i EU potpisali sporazum o izvozu palestinskog plina u Evropu

Egipat, Izrael i Evropska unija (EU) potpisali su u srijedu u Kairu memorandum o razumijevanju o izvozu pokradenog palestinskog gasa u Evropu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Izraelska ministrica energetike Karine Elharrar podijelila je na Twitter nalogu videosnimak potpisivanja trilateralnog sporazuma.

“Danas su se Egipat i Izrael obavezali da će naš prirodni gas dijeliti s Evropom i pomoći u rješavanju energetske krize”, rekla je Elharrar nakon ceremonije potpisivanja.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pozdravila je potpisivanje sporazuma između tri strane, nazvavši ga “historijskim”.

U utorak je izraelski informativni kanal i24 javio da će se Elharrar sastati s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem i drugim visokim zvaničnicima kako bi potpisali sporazum o prenosu plina iz Izraela u Egipat prije izvoza u Evropu.

Nakon što je Rusija započela rat protiv Ukrajine, Evropska unija nastoji smanjiti ovisnost o ruskoj nafti te se zalaže za energetske sporazume s drugim zemljama, uključujući Izrael i Egipat.

AA

Komentariši