Džemat Ensarul-islam vel-muslimin sve snažniji u Maliju

Džihadski džemat Ensarul-islam vel-Muslimin (JNIM) objavio je fotografije i detalje napada na malijske vladine trupe u regiji Bono.

Prema izvještajima, JNIM je u napadu na sjedište malijske vojske ubio 15 vojnika i zaplijenio ogromne količine oružja i municije te nekoliko vojnih vozila.

FOTO:

This slideshow requires JavaScript.

Operacija se odvila svega mjesec dana nakon što su ubili pet francuskih vojnika te dva mjeseca od velikog napada u Burkini Faso u regiji Sebbi gdje se pokret navodno domogao teškog naoružanja.

Prema francuskim izvorima, vođe JNIM-a i AQIM-a (obje skupine su lojalne El-Kaidi) sastali su se u februaru kako bi razgovarali o proširenju operacija u Africi.

Francuska vojska posjeduje 5.100 vojnika u Maliju. JNIM kontrolira oko 15% države, uglavnom sjeverozapadni dio, i taj procenat raste unatoč aktivnim francuskim kopnenim i zračnim operacijama na terenu.

Rastućoj snazi JNIM-a usprotivila se i IDIŠ-ova ispostava u Maliju poznatija kao ISWAP. IDIŠ redovno postavlja zasjede pripadnicima JNIM-a u širem području Sahila.

Ummet Press

Komentariši