12 C
Sarajevo
Petak, 30 Septembra, 2022

Dugo čekani zagrljaj: Assad po nagradu za ubijanje otputovao u UAE

Sirijski nusajrijski zločinac Bašar al-Assad otputovao je u petak u Ujedinjene Arapske Emirate kako bi bio nagrađen za ubijanje i raseljavanje polovine prijeratnog stanovništva Sirije, što je bila njegova prva posjeta nekoj arapskoj državi od početka rata 2011. godine.

Assad se sastao sa prijestolonasljednikom Abu Dabija Muhamedom bin Zajedom al-Nahjanom koji je naglasio da je ”Sirija osnovni stub arapske bezbjednosti i da UAE žele da ojačaju saradnju sa njom”, prenijela je emiratska državna novinska agencija (WAM).

Na video snimku koji je objavio WAM vidi se Assad kako se smiješi dok je stajao uz bin Zajeda ispred sirijske režimske i emiratske nacionalne zastave, kao i kako gestikulira i smiješi se tokom razgovora. Nisu krili međusobnu ljubav i sreću zbog dugo čekanog sastanka.

Također, on se u petak sastao i s vladarom Dubaija Muhammedom bin Rašidom al-Maktoumom, navodi se u saopćenju sirijskog režimskog predsjedništva.

Jedina Assadova putovanja izvan Sirije tokom rata bila su u Iran i Rusiju, bliske saveznike čija mu je široka vojna podrška pomogla da preokrene tok rata protiv sirijske islamske opozicije.

Bin Zajed i Assad su razgovarali o političkoj i humanitarnoj situaciji u Siriji te naporima režima da vrati kontrolu nad zemljom. Assad je bin Zajeda izvijestio da njegovom režimu u Damasku još uvijek veliku prijetnju predstavljaju ”džihadistički” Tahriru-Šam i pro-turske opozicione divizije na sjeveru Sirije.

Emiraćanski mediji rekli su da je Bin Zajed izrazio želju da se ovakvi sastanci ponove te da će utrti put da stabilnost prevlada u Siriji i cijelom regionu.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes