Utorak, 28 Januara, 2020
Naslovnica Vijesti Afganistan Dr. Antonio Giustozzi: Broj talibana sigurno premašuje 200.000

Dr. Antonio Giustozzi: Broj talibana sigurno premašuje 200.000

Američka vlada značajno podcjenjuje veličinu talibana koji su vjerovatno jednako snažni kao onda kada su kontrolisali državu krajem 90-tih, kažu stručnjaci za TRT News.

Talibani aktivno šire teritoriju i sada su najsnažniji od početka otpora američkoj invaziji koja je otpočela 2001. godine. Ipak, talibani ne otkrivaju mnogo informacija o svojim kapacitetima zbog čega je procjena njihove snage postala predmet istrage i polemike mnogih instituta i svjetskih dužnosnika.

Američka vlada prije nekoliko godina tvrdila je kako talibani imaju svega 20.000 boraca, ali je u 2018. tvrdila kako taj broj iznosi 60.000. Međutim, dr. Antonio Giustozzi, nezavisni italijanski istraživač i profesor na univerzitetu King's College u Londonu koji je provodio razne istraživačke projekte o talibanima, smatra kako je ta procjena preniska i kako talibana sigurno ima 150.000 od kojih su 60.000 mobilni borci s punim radnim vremenom a ostali su lokalne snage, policija i rezerve smještene kod pakistanske granice.

Ta brojka uključuje i Haqqani mrežu, a Giustozzi vjeruje kako talibani imaju još dodatnih 50.000 saradnika koji su uključeni u obavještajne, logističke, pravosudne i druge aspekte civilne uprave. Talibani sada upravljaju ”vladom u sjeni” u velikim dijelovima Afganistana gdje su odgovorni za sigurnost i provedbu šerijatskog zakona.

Sve u svemu, veličina talibana vjerojatno premašuje cifru 200.000, što ih čini najvećom pobunom na svijetu, smatra Giustozzi. Mobilni borci s punim radnim vremenom su “ono što je važno sa strateškog gledišta”, kaže Giustozzi, jer su “profesionalniji” i raspoređeni su širom zemlje kako bi napadali gradove i vladine kontrolne tačke.

Oni koji pokušavaju izmjeriti talibansku snagu suočavaju se s problemom jer su službeni podaci ograničeni. Međutim, Giustozzi je osmislio razrađenu metodologiju za procjenu veličine grupe. On i njegov tim proveli su višestruke razgovore s pojedinim talibanima u različito vrijeme i na različitim mjestima kako bi spriječili mogućnost od napuhavanja statistike.

Njegovi podaci uveliko se razlikuju od nedavnih američkih vojnih procjena. Izvještaj glavnog inspektora Ministarstva obrane za 2018. sadržavao je procjene da su talibani imali najviše 40.000 boraca (uključujući Haqqani mrežu).

Časopis Long War Jorunal, koji prati afganistanski sukob, otkrio je da su te brojke “nerealno neobične s obzirom na razinu i intenzitet borbi u Afganistanu, kao i broj talibanskih žrtava za koje tvrde afganistanske snage sigurnosti”.

Prema analizi LWJ-a, veličina talibana je “vjerojatno više od 100.000 boraca”. Bill Roggio, urednik časopisa Long War Journal i viši suradnik u Zakladi za odbranu demokracije, kaže za TRT World da je Giustozzijeva brojka od 150.000 boraca “razumna procjena”.

Talibani, koji su već ogromni, povećavaju svoju snagu. Glavne borbene jedinice “šire se”, rekao je Giustozzi. Tu je i kontingent stranih boraca usklađen s talibanima, tvrdi Giustozzi. Ti borci uglavnom dolaze iz pakistanskih skupina poput Lashkar e Taibe . Jedan talibanski zapovjednik izjavio je krajem prošle godine da je bilo 2000-3000 stranih boraca. Ali Giustozzi vjeruje da je taj broj veći u sezoni borbe.

Afganistanska vojska je krajem 2017. godine imala ukupno 175.000 vojnika bez boraca savezničkih militantnih frakcija i policije te je imala podršku 20.000 NATO vojnika. Ono što zabrinjava zapadne vlade jeste činjenica da afganistanska vojska gubi više vojnika nego što ih može regrutirati, tako je ukupan broj vojnika svake godine u prosjeku bio manji za oko 8.000.

Ipak, Barnett Rubin, bivši dužnosnik State Departmenta koji je sada profesor na Univerzitetu New York, misli kako se snaga talibana ne može mjeriti samo u smislu njihovog broja.

“Talibani nisu naoružana skupina, već politička organizacija, čiji organizacijski kapaciteti i legitimnost omogućavaju regrutiranje naoružanih ljudi”, kaže Rubin za TRT World .

TRT/Ummet Press

Must Read

Infografika: Iranski novac i finansiranje šiitskih terorističkih grupa na Bliskom istoku

Čini se da su Iran i njegov ključni regionalni instrument, Revolucionarna garda, pronašli uspješnu formulu za širenje šijitskog terorizma u regiji.Iran danas ima prevladavajući...

Najmanje 80 žrtava koronavirusa, 2.744 zaraženih

Koronavirus je, prema najnovijim podacima, odnio 80 života, nakon što je objavljeno da su preminule nove 24 žrtve u provinciji Hubei sa 10 miliona...

Jevrejski doseljenici zapalili džamiju u Istočnom Jerusalemu

Jevrejski doseljenici zapalili su džamiju u okupiranom Istočnom Jerusalemu, te na njenim zidovima ispisali rasističke poruke, javlja Anadolu Agency (AA).U saopćenju iz izraelske policije...

Palestina: Izrael koristi holokaust kako bi prikrio svoje zločine

Ministarstvo vanjskih poslova Palestine upozorilo je na to da Izrael koristi holokaust kako bi prikrio svoje zločine nad palestinskim narodom i okupaciju arapskih teritorija,...

Video: Deseci civila poginuli u ruskim i režimskim zračnim napadima na sjeveru Sirije

U zračnim napadima na područja pod kontrolom pobunjenika na sjeveru Sirije poginulo je 27 osoba.Napadi sirijske vlade i ruskih saveznika su intenzivirani, uprkos prekidu...

POPULARNO ZADNJIH 7 DANA