6 C
Sarajevo
Srijeda, 21 Septembra, 2022

Donald Trump nazvao al-Sisija njegovim “omiljenim diktatorom”

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump nazvao je egipatskog predsjednika Abdulfettaha al-Sisija njegovim “omiljenim diktatorom”, a to se desilo tokom prošlomjesečnog Samita G-7 u Francuskoj, prenosi Anadolija.

Američki list The Wall Street Journal je, pozivajući se na američke i egipatske zvaničnike, objavio tekst u kojem se navodi kako je Trump očekujući dolazak Sisija tokom Samita G-7, glasno upitao: “Gdje je moj omiljeni diktator?”

Tišina u sali

Iako zvaničnici ističu kako vjeruju da je Trump pomenute riječi rekao u šali, potvrđuju i to kako je u sali nastala tišina nakon što ih je izgovorio.

U tekstu se ne navodi da li je Sisi imao priliku čuti Trumpove riječi.

Zasad nije bilo reakcije iz Bijele kuće, a egipatski zvaničnici nisu bili dostupni za komentar, navodi list.

Kritike Sisijevoj vladavini

Al-Sisi je kritikovan zbog svoje autoritarne vladavine otkako je preuzeo vlast nakon državnog udara 2013. godine.

Pod njegovom vladavinaom egipatske vlasti optužene su za zadržavanje hiljada političkih protivnika, mučenje i ubijanje zarobljenika i zastrašivanje političke opozicije, prema izvještajima Ujedinjenih naroda, američkog State Departmenta i nevladinih grupa, prenosi WSJ.

Bijela kuća nije javno prozvala egipatsku vladu zbog pritužbi na kršenje ljudskih prava. Egipat je branio svoje akcije rekavši da se bori protiv ekstremista.

Izvor: Agencije

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes