Dobra vijest za talibane: SAD smanjuje pomoć afganistanskoj vladi za milijardu dolara

0
255
Američki državni sekretar Mike Pompeo u razgovoru sa jednim od dva afganistanska predsjednika Ešrefom Ganijem
Američki državni sekretar Mike Pompeo u razgovoru sa jednim od dva afganistanska predsjednika Ešrefom Ganijem

Američka administracija smanjit će pomoć Afganistanu za ovu godinu za milijardu dolara i prijeti daljnjim smanjenjem svih vrsta saradnje, nakon što suparnički lideri u toj zemlji nisu uspjeli da se dogovore o formiranju nove vlade, najavljeno je iz State Departmenta.

Američki državni sekretar Mike Pompeo je tokom jučerašnje nenajavljene posjete Kabulu razgovarao sa Ashrafom Ghanijem i Abdullahom Abdullahom, koji su svaki sebe proglasili predsjednikom nakon spornih izbora prošle godine.

U neobično oštrom saopštenju, Pompeo je kritikovao dvojicu lidera jer nisu uspjeli da sarađuju, čime su ugrozili mirovni sporazum s talibanima koji bi mogao da okonča najduži konflikt u koji je bio uključen SAD, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

„SAD duboko žali što su afganistanski predsjednik Ashraf Ghani i izvršni direktor vlade Abdullah Abdullah obavijestili državnog sekretara da nisu uspjeli da se saglase o formiranju vlade koja bi mogla da se suoči sa svim izazovima upravljanja, mira i sigurnosti i obezbijedi zdravlje i dobrobit građana Afganistana“, navodi se u saopštenju.

Pompeo je istakao da je razočaran u obojicu i njihovo ponašanje koje je, kako je rekao, zadalo udarac američko-afganistanskim odnosima.

Pompeo je ocijenio da njihova nesposobnost da zajedno rade predstavlja direktnu prijetnju američkim nacionalnim interesima i da će Washington smjesta početi da preispituje sve programe podrške Afganistanu, počev od smanjenja pomoći za ovu godinu za milijardu dolara, što bi moglo da uslijedi i sljedeće godine.

I dok analitičari prognoziraju eskalaciju verbalnih pa i oružanih sukoba između dva afganistanska samoproglašena predsjednika, talibani su jako zadovoljni razvojem događaja, budući da kriza afganistanskih marionetskih vlasti po pravilu ojačava ionako jaku poziciju talibana.

Izvor: Agencije