Sjedinjene Američke Države i Islamski Emirat Afganistana u utorak su obavili važnu razmjenu zarobljenika koja je uslijedila nakon višemjesečnih pregovora.

Sjedinjene Države pristale su osloboditi tri prominentna talibanska zapovjednika iz logora Bagram, a talibani su zauzvrat oslobodili jednog američkog i jednog australijskog doktora koji su posljednjih nekoliko godina bili u njihovom zarobljeništvu.

Prema izvještajima, razmjena je obavljena posredstvom Države Katar koja je oslobođenje komandante službenim avionom prebacila do talibanskog političkog ureda u Dohi.

Prema talibanskim izvorima, iz Bagrama su izašli komandanti Anas Hakkani – brat Sijaruddina Hakkanija (vođe talibanskog elitnog vojnog krila), Hadži Khan Zadran i Qari Abdul Rašid Omari.

FOTO:

This slideshow requires JavaScript.

Ovo se smatra još jednom pobjedom diplomatije u korist talibana. Talibani su sada okupili gotovo sve starije vođe i komandante među kojima su i osnivači, a čitava zapovjedna struktura nikada nije bila stabilnija.

Ipak, u američkim i afganistanskim logorima i zatvorima još uvijek se nalazi na hiljade talibanskih boraca čija borba za oslobađanje tek nastupa.

Ummet Press