7.7 C
Sarajevo
Nedjelja, 25 Septembra, 2022

Desetine hiljada dobrovoljaca sa Bliskog istoka žele da se priključe ruskim trupama u Ukrajini

Prema tvrdnji Kremlja, desetine hiljada dobrovoljaca sa Bliskog istoka žele da se priključe ruskim trupama u Ukrajini. Na društvenim mrežama pojavljuju se brojni sadržaji o sirijskim borcima.

Kako bi zastrašili neprijatelje Rusije, ruski predsednik Vladimir Putin i ministar odbrane Sergej Šojgu iscenirali su sredinom marta klasični brifing pred kamerama: 16.000 boraca na Bliskom istoku dobrovoljno se prijavilo da se bore na strani Rusije u Ukrajini, rekao je Šojgu. A Putin je na to spontano odgovorio: „Ako vidimo da ovi dobrovoljci žele da pomognu našim ljudima u Donbasu, a da za to ne traže novac, onda treba da ih podržimo i pomognemo im da dođu u zonu borbenih dejstava“.

Ubrzo nakon toga, rusko Ministarstvo odbrane je plasiralo video snimke entuzijastičnih sirijskih boraca koji mašu transparentima sa znakom Z – ruskim simbolom “za pobedu”.

Od tada traje medijska pompa u okviru koje bliskoistočni stručnjaci za sigurnost širom sveta nadmašuju jedni druge u špekulacijama o tome da li je 16.000, 22.000 ili čak 40.000 sirijskih boraca na putu ka ukrajinskoj ratnoj zoni. Jedino što do sada nije dokumentovan nijedan takav slučaj.

Ruska vojska u Siriji prisutna od 2015.

Uprkos svom skepticizmu, sasvim je moguće da će Putin dobiti sirijsku podršku za svoj rat u Ukrajini: u oktobru 2015. Rusija se umešala u sirijski građanski rat i borbenim avionima, raketama i kasetnim bombama spasila od pada posrnuli Asadov režim. U isto vreme, Moskva se vratila na svetsku scenu s imperijalnim zahtevima.

Mnogi poznavaoci prilika na Bliskom istoku danas kažu da je Sirija bila generalna proba za agresorski rat u Ukrajini. Postoji unutrašnja veza između ova dva sukoba. Toga su svesni i Damasku: “Čvrsto stojimo uz Rusiju”, rekao je Ajman Susan, zamenik sirijskog ministra spoljnih poslova, na konferenciji za podobne režimske novinare, te dodao: Sada je neophodna lojalnost – Rusija je učinila mnogo da porazi terorizam u Siriji.

Ruska vojska je još uvek prisutna u Siriji, s ratnim brodovima, borbenim avionima i svojim oficirima. U dogovoru sa sirijskom armijom, oni prvenstveno regrutuju šiitske plaćenićke para-vojne snage, navode opozicioni internet forumi.

“Iz različitih izvora čujemo da se mnogi sada regrutuju i obučavaju u Siriji pre nego što odu u Ukrajinu. Većina su pripadnici para-vojnih snaga lojalni režimu”, kaže sirijski analitičar Basel Karadol, koji živi u egzilu. “Ono što je zanimljivo jeste da Putin kaže: Nećemo vam dati novac. Rusi pak očigledno nude tim borcima nakon rata sticanje stalnog boravka u regionu Donjecka. A mislim da je u igri i novac.”

SourceDW

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes