10 C
Sarajevo
Petak, 26 Novembra, 2021

Danska šalje stručno medicinsko osoblje u Siriju u sklopu podrške kurdskom YPG-u

Danska, članica NATO alijanse i država čija je specijalna jedinica učestvovala u bitkama u istočnim predjelima Sirije, objavila je kako će poslati stručno medicinsko osoblje u sklopu podrške Sirijskim demokratskim snagama (SDF) u kojima dominira kurdski YPG.

Nakon konsultacija s odborom danskog parlamenta za vanjsku politiku, premijer Mette Frederiksen, ministar vanjskih poslova Jeppe Kofod i ministrica odbrane Trine Bramsen rekli su da će danska vojska pružiti podršku Globalnoj koaliciji protiv ISIL-a na sjeveroistoku Sirije, zatim misiji UN-a u Maliju, Francuskoj misiji u Sahelu te misiji američkih zračnih snaga u sjevernom Atlantiku i Sredozemlju.

Danska će poslati 14-člani stručni medicinski tim na sjeveroistok Sirije, na teritoriju SDF-a. Tim će uključivati doktori, medicinske sestre, terapeuti i pomoćno osoblje.

Danska je ranije poslala transportne i borbene avione te specijalne snage čija je zadaća zaštiti kurdske interese u Iraku i Siriji.

U izjavi u petak američko Ministarstvo odbrane reklo je da pozdravlja doprinos Danske u „podjeli tereta“ na sjeveroistoku Sirije.

Na teritoriju SDF-a u Siriji prisutne su vojne snage SAD-a, Francuske, Njemačke i Danske. Vijest o većem angažmanu Danske u Siriji dolazi usred pregovora Turske i SAD-a o kreiranju ”sigurne zone” duž sjeverne sirijske granice.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes