12 C
Sarajevo
Srijeda, 21 Septembra, 2022

Da li znate da je 1994. godine u Alžiru bio proglašen hilafet?

Malo je poznato da je u Alžiru 1994. godine osnovan, odnosno proglašen hilafet. Oružani islamski džemat (GIA) je 26. avgusta 1994. godine proglasio hilafet sa Šerifom Gusmijem kao halifom i “vođom vjernika”.

“Hilafet” je imao ministre, a imao je i svoju teritoriju na kojoj je imao vlast. Za kratko vrijeme, pokret je promjenio nekoliko “halifa”, a među njima najzapaženiji, a po mnogima i najokrutniji bio je Antar Zouabri. Sa njegovim dolaskom na čelo hilafeta dolazi od masovnih zločina nad muslimanima.

Zouabri je proglasio nevjernicima sve one koji nisu priznali njegov hilafet. Zato je svoje oružje odmah okrenuo i prema svim drugim islamskim grupama koje su odbile da mu polože zakletvu kao halifi (sve ovo je IDIŠ učinio u Iraku i Siriji).

Zouabrijev hilafet brojao je čak 60 hiljada vojnika. Počinili su brojne zločine, a nezvanične informacije govore da je Zouabri odgovoran za smrt preko deset hiljada alžirskih muslimana. Ubijali su čak cijele porodice, a omiljeni metod ubijanja bio im je klanje.

Šejh Ebu Musenna el Muhadžir, jedan od kadija u sirijskoj džihadskoj grupi poznatijoj kao Džebhetun-Nusra prije nekoliko godina je opisao djelovanje tekfirskog hilafeta Antara Zouabrija. Šejh Musenna navodi da je bio svjedok tih dešavanja i da je lično bio zarobljen od strane Zouabrijevog hilafeta.

Zouabri je ubijen 2002. godine u obračunu sa alžirskom vojskom. Analitičari vjeruju da je Antar Zouabri bio agent alžirskih i francuskih sigurnosnih službi. Zahvaljujući njegovom tekfirskom djelovanju razbijen je oružani otpor alžirske islamske opozicije.

Usporednom analizom postojanja i djelovanja Zouabrijevog hilafeta i IDIŠ-a dolazimo do zaključka da se radi o istom proizvodu svjetske politike. Na oba ova proizvoda nasjeo je veliki broj muslimana i oba ”hilafeta” su propala par godina nakon proglašenja, a njihove zaluđene pristalice još uvijek se nalaze u snu i nikako da se probude.

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes