Da li ruska okupacija tjera Njemačku na militarizaciju?

Kancelar Njemačke Olaf Scholz je u današnjem obraćanju parlamentarcima izjavio da svijet više neće biti isti te je najavio da će u njemačku vojsku biti uloženo 100 milijardi eura. Ruskim avioprijevoznicima su od danas uskraćeni letovi i u Njemačkoj.

Ovo je poručio na posebnoj sjednici Bundestaga govoreći o napadu Rusije na Ukrajinu. Ocijenio je da ruski predsjednik Vladimir Putin pokušava vratiti Evropu u 19. stoljeće kada su velike sile, kako je naveo, mijenjale granice po svojoj volji.Prema njegovim riječima, ruski narod nije kriv za rat, već je ovo Putinov rat.

“Napadom na Ukrajinu ne želi samo jednu državu zbrisati sa mape, nego uništava evropski sigurnosni okvir i suprotstavlja se međunarodnoj zajednici. Invazijom na Ukrajinu nalazimo se u nekom novom vremenu. Ukrajinci se bore za osnovne vrijednosti, koje dijele s nama”, kazao je kancelar Scholz.

Stava je da bez Rusije neće postojati dugoročna sigurnost Evrope. Najavio je da će za specijalni fond Ministarstva odbrane Njemačke biti ove godine biti izdvojeno 100 milijardi eura, čime će se izdvajanja za odbranu povećati iznad dva posto BDP-a.

Ministar saobraćaja Njemačke Volker Wissing je potvrdio da će i u Njemačkoj od danas biti zabranjeni letovi ruskih aviokompanija te da će zabrana biti na snazi sljedeća tri mjeseca. Sjednici Bundestaga je prisustvovao i ukrajinski ambasador u Njemačkoj Andrej Jaroslavovič Melnik.

Mediji/UP

Komentariši