Da li Evropa zbog plina planira baciti uže spasa Iranu?

Poznato je da Evropa i njena najveća ekonomija, Njemačka, velikim dijelom ovise o ruskom plinu, a zbog rata u Ukrajini i najnovijih sankcija Rusiji, dalja isporuka plina je upitna.

Odmah nakon eskaliranja odnosa s Rusijom mnogi su pogledali prema Kataru, četvrtom najvećem svjetskom proizvođaču, kao mogućem rezervnom dobavljaču, ali procjene su da niko na kratki rok nema dovoljne količine dostupnog gasa, jer udio Rusije u snabdijevanju Evrope trenutno iznosi 30-40 posto.

“Nijedna zemlja ne može zamijeniti takav obim gasa, za takvo nešto nema kapaciteta u LNG-u. Većina LNG-a vezana je jasnim dugoročnim ugovorima i i odredištima. Zato je gotovo nemoguće u kratkom roku zamijeniti takvu količinu”, rekao je Saad al-Kaabi, ministar energije Katara.

Nekoliko evropskih zemalja smatra da je ekonomski rast moguće održati kupovinom plina iz Irana. Iran je po rezervama gasa drugi na svjetskoj listi, a kao proizvođač je do 2018. godine bio treći, odmah iza SAD-a i Rusije.

Ipak, Iran se od 2018. godine nalazi pod snažnim sankcijama, istim onim koje sada pogađaju Rusiju, zbog čega Evropa nastoji ubrzati pregovore o iranskom nuklearnom programu kako bi se ukinule sankcije.

Visoki neimenovani zvaničnik Evropske unije izjavio je u petak da je dogovor o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine veoma blizu i da njegov uspjeh zavisi od političke volje angažiranih strana.

“Očekujem dogovor u naredne dvije-tri sedmice ili otprilike toliko. Mislim da sada radimo na tekstu koji je veoma, veoma blizak onome što će biti završni sporazum”, kazao je zvaničnik pozivajući se na razgovore pregovaračkih timova.

Ipak, ukidanje Zapadnih sankcija Iranu nije u interesu muslimana, poseno Arapa, jer će Iran ponovo doći u mogućnost da zaradom od prodaje plina finansira svoje šiitske milicije širom Bliskog istoka.

Ummet Press

Komentariši