27 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 10 Maja, 2021

CIA za tajne zadatke koristila ptice, delfine, mačke

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) je u periodu Hladnog rata dresirala ptice, delfine, mačke i pse za potrebe tajnih zadataka, prenosi Anadolija.

Britanski BBC je objavio je tekst, pozivajući se na dokumente sa kojih je CIA uklonila oznaku tajnosti, u kojem se navodi kako je ova agencija u vremenu Hladnog rata koristila golubove kako bi zabilježila fotografije osjetljivih područja unutar Sovjetskog saveza.

Čelni ljudi CIA-e vjerovali su kako su životinje nezamjenjive u obavljanju tajnih zadataka, te je tako 70-ih godina u operaciji kodnog naziva “Tacana” korišten golub na kojeg su pričvršćene mini kamere. Takođe, u drugoj akcija vrana je postavila mikrofone na prozor jedne zgrade u Evropi, iako tada nisu došli do bilo kakvih tonskih zapisa.

Senzori na delfinima

Kako bi ustanovila da li je Sovjetski savez testirao nuklearno oružje, CIA je razmatrala ugrađivanje specijalnih senzora pticama selicama. Osim toga, u operaciji kodnog naziva “Acoustic Kitty” mačkama su ugrađivane sprave za prisluškivanje.

CIA je krajem 60-ih u svrhu podvodnih operacija pokušala se okoristiti od delfina, te su obavljena neophodna testirana za stavljanje senzora na delfine kojim bi se identificirale sovjetske nuklearne podmorince.

Američka agencija je obavila i istraživanje na temu “da li su delfini sposobni da postave paket na brod u pokretu”, kao i testove u kojima se psima pomožu elektriciteta davale instrucije sa velike udaljenosti.

U tekstu se navodi kako je CIA do 1967. godine, na programe dresiranja delfina, ptica, mačaka i pasa u svrhe tajnih zadataka, potrošila više 600.000 dolara.

Izvor: Agencije

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes