12 C
Sarajevo
Petak, 30 Septembra, 2022

Čečenski mudžahidi u Siriji osuđuju odlazak čečenskih boraca da se bore u Ukrajini na stranu Rusije 

Mudžahidi iz Čečenije, koji se bore u Siriji protiv Assadovog režima, šiita i Rusa, oštro su reagovali na učešće Kadirovljevih formacija u ratu protiv Ukrajine u sastavu ruskih okupacionih snaga, prenosi  al-Monitor , specijalizovan za bezbednosna pitanja na Bliskom istoku.

Prema pisanju publikacije, učešće kadirovaca u agresiji Rusije na Ukrajinu izazvalo je široku kontroverzu među starosjediocima Čečenije koji se bore u Siriji.

Kadirova nazivaju murtedom (otpadnikom) i perfidnim agentom Kremlja, koji učestvuje u zločinima protiv čovječnosti pod lažnim i obmanjujućim vjerskim sloganima.

Publikacija piše: “Čečenski mudžahidi u Idlibu osuđuju Kadirova i njegove formacije uključene u invaziju na Ukrajinu kao nevjerne otpadnike koji su napustili vjeru islama.”

Novinari podsjećaju da je, kada je Putin najavio napad na Ukrajinu 24. februara, Kadirov okupio oko 10.000 ljudi u vojnim uniformama u centru okupirane prijestolnice Čečenije i najavio da će po Putinovom naređenju biti poslani u Ukrajinu.

Kadirov se hvalio da su članovi njegove bande “odlučili da postanu heroji i da žrtvuju svoje živote za sigurnost Rusije”.

Izvor Al-Monitora blizak Hayat Tahrir al-Sham (HTS) u Idlibu rekao je za publikaciju: “Kadirovci koji se bore na strani ruske vojske su otpadnici. Oni su izašli iz islama iako tvrde da su muslimani koji poste i klanjaju pet dnevnih namaza.

Oni su na strani neprijatelja koji je otvoreno u ratu sa islamom. Učešće u ruskoj vojsci je nevjerstvo i otpadništvo od vjere, a da ne spominjemo učešće u uništavajućem ratu protiv Ukrajine.”

 

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes