Cavusoglu: Kurdi se ne povlače, razgovarat ćemo s Rusijom

0
283
epa07912475 Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu speaks during a joint press conference with Secretary General of NATO Jens Stoltenberg (unseen) after their meeting in Istanbul, Turkey, 11 October 2019. Stoltenberg arrived in Istanbul following a visit to Rome for security concerns over Syria, after Turkey had launched an offensive targeting Kurdish forces in north-eastern Syria, days after the US withdrew troops from the area. EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Snage sirijskih Kurda nisu se potpuno povukle iz graničnog područja kao što je dogovoreno sporazumom kojem je posredovala Rusija, pa će Turska uskoro s Moskvom razmotriti sljedeće korake, prenosi Tanjug.

To je saopćio ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu.

Rekao je da ruska vojna delegacija dolazi u Tursku i tada će biti razmotren početak rada zajedničkih patrola, prenosi Reuters.

Ponovio je da, ako se kurdske snage ne povuku 30 kilometara od granice, turske snage “očistit će ih”.

Na sjeveru Sirije dogodio se sukob između sirijskih opozicijskih grupa i kurdskih boraca iz Sirijskih demokratskih snaga.

Borbe se vode između dva sela južno od Ras al-Ayna, koji je na granici s Turskom, prenosi TASS pozivajući se na sirijske medije.

Kako je dogovoreno između Moskve i Ankare, kurdskim jedinicama dano je 150 sati da se povuku 30 kilometara od granice, nakon čega bi tursko-ruske patrole počele zajedničko nadgledanje te oblasti.

Iz Ankare već stižu upozorenja da se Kurdi nisu povukli kako je predviđeno sporazumom.

Izvor: Agencije