20 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 26 Jula, 2021

Cavusoglu: Francuska radi na jačanju ruskog prisustva u Libiji

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je u ponedjeljak kako NATO Rusiju vidi kao prijetnju, ali kako Alijansin saveznik Francuska ulaže napore za intenziviranje ruskog vojnog prisustva u Libiji.

Šef turske diplomatije se u Ankari sastao s mađarskim kolegom Peterom Szijjartom, a nakon sastanka je komentirao aktuelne političke teme, prenosiu Anadolija.

Na upit da komentira izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je, nakon nedavnog sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, optužio Tursku da igra opasnu igru u Libiji, Cavusoglu je kazao kako Turska u Libiji sarađuje isključivo s legitimnom Vladom nacionalnog jedinstva, koju su i Ujedinjeni narodi priznali kao takvu.

“Cijeli svijet zna i većina evropskih zemalja je priznala da je zahvaljujući našoj saradnji spriječena eskalacija uličnih sukoba u Tripoliju”, rekao je on i dodao kako nestabilnost situacije u Libiji ima posljedice i po Evropu, a da je dolazak migranata samo jedna od tih posljedica.

‘Nema podrške za gusara Haftara’

Cavusoglu je kazao da je Libija u jednom trenutku bila poprište takve krize i da je postala poželjno mjesto za pripadnike oružanih grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL), Al-Shabaab, Boko Haram… i da je zato bilo važno da se destabilizacija presiječe i da se u toj zemlji pokrene proces stabilizacije.

Šef turske diplomatije je rekao da Francuska u Libiji podržava penzioniranog generala Khalifu Haftara, čije “nelegitimne snage sa istoka od aprila prošle godine provode agresiju s ciljem zauzimanja Tripolija”.

“Francuska podržava tog gusara. Podržava Haftara protiv rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a”, rekao je Cavusoglu.

Naglasivši da Turska vodi transparentnu saradnju s libijskom Vladom, Cavusoglu je kazao da Francuska ne vodi takvu politiku, već čak poriče da podržava i naoružava Haftarove snage.

“Istina je na vidjelu i vidi se u izvještajima. Abu Dhabi daje novac Haftaru, ali daje i Francuska”, rekao je on i dodao da je jasno ko igra opasne igre u Libiji, a da to svakako nije Turska.

”Vlastiti interesi Macrona i Pariza

Kazao je da NATO, s jedne strane, Rusiju vidi kao prijetnju, a da, s druge strane, njegov saveznik Francuska radi na jačanju vojnog ruskog prisustva u Libiji.

“Iako se čini da smo mi s Rusijom sada na suprotnim stranama, mi radimo na uspostavi primirja, a ne pogoršavamo tamošnju situaciju. Sada razgovaramo kako i na koji način postići dogovor o prekidu vatre. Baš kao što činimo i u Siriji. Nekada je prednost što smo na različitim stranama. Sve radimo konstruktivno, a Macron i Vlada koju vodi ili ne uspijeva to učiniti, rukovode se kolonijalističkim mentalitetom”, rekao je Cavusoglu.

Šef turske diplomatije također je kazao da se nazire da je Francuska i ovog puta prisutna u Libiji isključivo zarad vlastitih interesa, kao što je bila i u prošlosti i tokom bombardiranja 2011. godine.

“Stvarnu kritiku zaslužuju Francuska, Macron i njihova politika. Neka prvo budu pošteni i transparentni, pa onda neka kritiziraju Tursku. I sam Macron se mogao uvjeriti da mu to ne donosi poene na domaćoj političkoj sceni u Francuskoj i nadam se na je naučio lekciju”, zaključio je Cavusoglu.

Izvor: Agencije

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes