Brunej brani svoje nove islamske reforme i provođenje šerijata uprkos osudama Zapada

Azijska država Brunej koja od 3. aprila otpočinje sa implementacijom treće faze šerijatskih zakona brani svoje reforme usred vala osuda od zapadnih država i zvaničnika.


Brunej, bivši britanski protektorat s većinskim muslimanskim stanovništvom, provodit će šerijatske zakone od 3. aprila, kažnjavajući homoseksualizam, preljubu i silovanje smrtnom kaznom i javnim kamenovanjem, dok će se za krađu amputirati šake.

Zakoni, čiji su elementi prvi put usvojeni 2014., a koji su se od tada odvijali u fazama, u potpunosti će se provesti ove sedmice, navodi se u priopćenju premijera.

“Šerijatski zakon, osim odvraćanja djela koja su protiv učenja islama, također ima za cilj educirati, poštovati i štititi legitimna prava svih pojedinaca, društva ili nacionalnosti bilo koje vjere i rase”, navodi se u priopćenju.

Neki aspekti zakona primjenjivat će se na nemuslimane, kao što je uzimanje džizije.

Brunej, susjed dvije malezijske države na otoku Borneu, već provodi šerijatska pravila koja su značajno strožija od onih u Maleziji i Indoneziji, drugih većinski muslimanskih zemalja u jugoistočnoj Aziji.

Prodaja alkohola u Brunejima je zabranjena, kao i promoviranje drugih religija. Ateisti, kršćanski i jevrejski misionari više nemaju pravo da promovišu svoja uvjerenja.

Važno je napomenuti kako je Brunej dugogodišnja monarhija kojom vlada 72-godišnji Hassanal Bolkiah koji ima titulu sultana, što znači da se u državi izbori ne održavaju, ali svako nezadovoljstvo stanovništva umiruje velikodušna vladina politika, uključujući nula poreza, subvencionirano stanovanje i besplatna zdravstvena zaštita i obrazovanje.

Brunej je jedna od najbogatijih država u svijetu zahvaljujući nalazištima prirodnih resursa kao što su nafta i plin. Brunej u svom vlasništvu posjeduje neke od najvećih kompanija.

Očekivana primjena ”strogih” islamskih zakona izazvala je široku kritiku Zapada. Političari u Europi i SAD-u napali su planove vlasti Bruneja i izrazili zabrinutost.

“Kamenovanje ljudi na smrt zbog homoseksualnosti ili preljuba je užasno i nemoralno”, izjavio je u petak bivši američki potpredsjednik Joe Biden na Twitteru. “Ne postoji izgovor – ne kultura, ne tradicija – za ovu vrstu mržnje i nehumanosti.”

Za Joe Bidena je homoseksualizam sasvim normalna i bezazlena stvar, dok su šerijatske kazne za to gnusno i prljavo djelo – nemoralne!?

Poznati filmski glumac George Clooney pozvao je na bojkot luksuznih hotela u vlasništvu tvrtke Brunei Investment, kao što su Beverly Hills Hotel, Dorchester u Londonu i Plaza Athenee u Parizu.

Ummet Press