Broj preminulih od korona virusa u Španiji prešao 20.000

Izbor urednika

Kakva je bila zastava Poslanika alejhisselam?

Živimo u vremenu kada su muslimani iskušani bolešću ruvejbida propagande, gdje mnogi fanatici sa oskudnim ili nikakvim šerijatskim znanjem, ali sa puno bolesnih ambicija...

Šejh Abdul-Aziz et-Tarifi: U ostavljanju džihada i neudjeljivanju u svrhe džihada je propast za ummet

Poznati saudijski šejh Abdul-Aziz et-Tarifi, tumačeći ajete o udjeljivanju i borbi na Allahovom putu kaže: وانفقوا في سبيل الله ولا تلقوا بايديكم الى التهلكة „I udjeljujte...

Sirija: Pobunjenici granatirali ruske milicije u Kafranbelu, odbijen napad na osu Al-Fatira

U ponedjeljak ujutro, milicije i plaćenici povezani s Rusijom granatirali su nekoliko područja u južnom dijelu Idliba artiljerijom i raketama, što je dovelo do žrtava...

Predznak Sudnjeg dana: Nepovjerenje prema povjerljivom i davanje povjerenja prevarantima

Govorili smo već da je od predznaka Sudnjeg dana gubljenje emaneta i povjerenja1, kao i povjeravanje odgovornosti onome ko je nije dostojan, a predznaci su također...

Sirijski pobunjenici granatirali okupljanja i sjedišta milicija povezanih s Rusijom

Danas, u srijedu, sirijske opozicione grupe na jugu Idliba granatirale su više vojnih lokacija milicija povezanih s Rusjom, kao odgovor na tekuća kršenja primirja...

14:46 – MADRID

Broj preminulih od korona virusa u Španiji danas je dostigao 20.043, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te zemlje prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

U posljednja 24 sata preminulo je 565 osoba, što je blagi pad u odnosu na prethodan dan.

Prema broju zaraženih, Španija je na drugom mjestu u svijetu, poslije SAD-a, sa 191.726 oboljelih.

Dosad su se oporavile više od 74.000 Španaca.


14:38 – JERUSALEM

Starija Palestinka postala je prva žrtva korona virusa u okupiranom Istočnom Jerusalemu, objavili su zvaničnici.

Nawal Abu Hummus, kojoj je bilo 78 godina, preminula je u subotu, rekao je glasnogovornik Palestinske samouprave Ibrahim Milhem.

Ukupan broj inficiranih korona virusom u okupiranom Istočnom Jerusalemu je 105Reuters

Ona je ranije imala hroničnih problema sa zdravljem.

Na palestinskim teritorijama zabilježeno je novih šest inficiranih, a njihov ukupan broj u okupiranom Istočnom Jerusalemu je 105.


12:06 – TEHERAN

U Iranu su u protekla 24 sata od posljedica zaraze novim tipom korona virusa preminule 73 osobe, čime je ukupan broj umrlih porastao na 5.031.

Kianoosh Jahanpour, glasnogovornik Ministarstva zdravstva Irana, saopćio je da je u istom periodu potvrđena zaraza kod 1.374 osobe, te da je broj zaraženih dostigao 80.868.

Jahanpour je kazao da se u protekla 24 sata 1.923 zaraženih oporavilo te da je broj oporavljenih porastao na 55.987.


11:46 – MOSKVA

Rusija je u subotu izvijestila da je u toj zemlji broj smrtnih slučajeva od posljedica korona virusa porastao za 40 na ukupno 313, što je novi rekordan dnevni skok u broju smrtnih slučajeva

Vlasti su u protekla 24 sata prijavile 4.785 novih slučajeva zaraze, čime je ukupan broj dostigao brojku od 36.793, navodi HIna, pozivajući se na Reuters.

Vlasti su u protekla 24 sata prijavile 4.785 novih slučajeva zaraze, čime je ukupan broj dostigao brojku 36.793

U Moskvi, koja je postala epicentar epidemije u Rusiji, zabilježeno je 2.649 novih zaraženih i 21 novi smrtni slučaj, izvijestio je ruski Centar za borbu protiv korona virusa.


11:25 – SINGAPUR

Singapur ima 942 nova slučaja zaraze korona virusom, što predstavlja novi dnevni rekord, a velika većina oboljelih su migrantski radnici koji borave u domovima.

Vlasti su uspjele obuzdati širenje virusa SARS-CoV-2 i respiratornu bolest Covid-19 vrlo temeljitim mjerama nadzora i praćenja kontakata zbog čega ih je posebno pohvalila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Ministarstvo zdravstva je u subotu izvijestilo o samo 14 novih slučaja zaraze među Singapurcima i stanovnicima s dozvolom trajnog boravka, no bolest se brzo širi u velikoj zajednici migrantskih radnika. Zbog izostanka sveobuhvatnih mjera izolacije u toj zajednici, vlasti su sada ubrzale testiranje u domovima u kojima ti radnici borave.

Singapur, koji je djelomično pod mjerama izolacije, sveukupno broji 5.992 zaraženih. Od teškog oblika respiratorne bolesti umrlo ih je 11.


11:16 – KHARTOUM

Najmanje 1.562 nova slučaja zaraze korona virusom su potvrđena na afričkom kontinentu u protekla 24 sata, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 19.895.

Afrički centar za kontrolu i prevenciju bolesti je saopćio da je u istom periodu preminulo 55 zaraženih, te da ukupan broj preminulih od posljedica COVID-19 na afričkom kontinentu iznosi 1.017, prenijela je Anadolija.

Ukupan broj zaraženih porastao je na 19.895,tvrdi Afrički centar za kontrolu i prevenciju bolestiEPA

Tokom sedmice je zabilježen rast broja zaraženih, zbog čega se pojavila zabrinutost da bi Afrika, nakon Evrope i Amerike, u skorijem vremenu mogla postati novo žarište koronavirusa.


10:59 – PEKING

Zdravstvene institucije Kine su u subotu saopštile da je u toj zemlji zabilježeno manje od 30 novih slučajeva korona virusa već drugi dan zaredom.

Prema podacima Nacionalne zdravstvene komisije Kine (NHC), u petak je zabilježno 27 novih slučajeva, od čega je 17 putnika iz inostranstva, prenosi Anadolija.

Nije zabilježen nijedan novi smrtni slučaj u provinciji Hubei, epicentru virusu početkom ove godine.

Iz NHC-a su još dodali da je broj uvezenih slučajeva na kinesko tlo porastao na 1.566.

U Kini je od kraja decembra prošle godine, kada se u toj zemlji pojavio korona virus, zabilježeno 82.719 slučajeva zaraze, sa 4.632 smrtna slučaja


8:59 – BERLIN

U Njemačkoj je potvrđeno 3.609 novih slučajeva korona virusa, tako da je ukupan broj zaraženih dostigao 137.439, pokazuju podaci Institut za zarazne bolesti Robert Koch.

To je četvrti dan zaredom da se povećava broj novozaraženih, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Broj smrtnih slučajeva porastao je za 242, na 4.110.


8:36 – GUATEMALA CITY

Predsjednik Gvatemale Alejandro Giammattei izjavio je kako je veliki broj migranata koji su ove sedmice deportirani iz SAD-a natrag u Gvatemalu zaraženi korona virusom, prenosi Hina

Američka agencija za zaštitu zdravlja nasumice je testirala neke od migranata prije ukrcavanja u avion za Gvatemalu, a njih 12 je bilo pozitivno na korona virus, no Giammattei tvrdi kako je broj mnogo veći.

“Većina njih koji su stigli u ponedjeljak je zaražena”, izjavio je Giammattei u televizijskom obraćanju stanovništvu svoje zemlje.

Zbog velikog broja pozitivnih slučajeva u četvrtak su stoga i obustavljeni letovi iz SAD-a za Gvatemalu.


8:34 – PARIZ

Više od hiljadu mornara s jedinog francuskog nosača aviona Charles de Gaulle zaraženo je korona virusom, objavila je francuska ministrica obrane Florence Party.

Ukupno je provedeno 2.010 testova na članovima posade, a 1.041 je bio pozitivan, prenijela je Hina, pozivajući se na dpa.

Zbog izbijanja epidemije, ponos francuske mornarice trenutno je van upotrebe

Zbog izbijanja epidemije, ponos francuske mornarice trenutno je van upotrebe te je usidren u luci u Toulonu gdje će biti dekontaminiran, te se očekuje kako bi mogao biti spreman za isplovljavanje u junu.

Prvi sumnjivi slučaj među posadom uočen je 7. aprila kada je brod već bio pri kraju svog tromjesečnog patroliranja po Istočnom Mediteranu, Atlantskom okeanu i Sjevernom moru, a kao moguća luka u kojoj je virus stigao na brod navodi se Brest gdje je brod bio usidren od 13. do 16. marta te su mornarima bili dopušteni posjeti porodici.


8:15 – NEW YORK

Broj umrlih od novog korona virusa u SAD-u u petak je premašio 35.000, a posljednja četiri dana umiralo je svakodnevno više od 2.000 ljudi, no neke savezne države su već objavile planove za ublažavanje ograničenja vezanih uz obuzdavanje pandemije, prenosi Hina.

Broj umrlih u Kaliforniji popeo se na 1.000 i to je osma savezna država koja je dosegla tu brojku i prva na Zapadnoj obali, ističe Reuters.

Ukupno je od COVID-19 u SAD-u oboljelo preko 700.000 ljudi. Broj novooboljelih je ubrzano rastao posljednja tri dana, s 31.425 novih slučajeva u četvrtak. Rekordan dan je bio 10. aprila s 35.715 novozaraženih.

Zaraza se neujednačeno širi, kao i broj umrlih, a najviše su na udaru prenapučeni gradovi poput New Yorka. Polovica umrlih u cijelom SAD-u je upravo iz New Yorka.

Stroge mjere izolacije u borbi protiv virusa SARS CoV-2 uvedene su u 42 savezne države. Firme su zatvorene, životi su uveliko promijenjeni, ekonomija pati, te su već počeli protesti na ulicama na kojima se od guvernera traži da ponovo razmotre uvedene mjere.

Izvor: Agencije

Vijesti

Preko 100 afganistanskih vojnika se priključilo talibanima u Balkhu i Nangarharu

U Afganistanu se samo ove sedmice preko 100 vojnika predalo i priključilo talibanima (IEA) i to u više pokrajina, a najveći broj promjene strane...

Najviše Izraelaca među arapskim državama želi posjetiti UAE

Anketa provedena među Izraelcima pokazala je kako čekaju da mogu posjetiti Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) i da se nadaju da će posjetiti Liban i...

Tokom vladavine Netanyahua ubijeno skoro 3.500 i ranjeno desetine hiljada Palestinaca

Vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Bahreina su potpisale sporazume o normalizaciji odnosa s Izraelom premijera Benjamina Netanyahua u čijem mandatu su izraelske snage...

Talibani: Ako pregovori ne uspiju, pokrećemo definitivno vojno preuzimanje države

Izravni pregovori između vlade Afganistana, koju su prije 19 godina uspostavili Amerikanci, i talibana, započeli su tokom vikenda. Unutarafganistanski razgovori bili su izravni rezultat sporazuma postignutog...

Talibani u Ghazniju uhapsili vladinog političara i oduzeli mu 80 kilograma zlata

Prema izvještajima, talibani su u utorak izveli raciju u distriktu Garabagh, u afganistanskoj pokrajini Ghazni, prilikom čega su uhapsili prvog zamjenika predsjednika vladinog parlamenta,...

Katar odbacio uspostavu diplomatskih odnosa sa Izraelom

Normaliziranje odnosa sa Izraelom „ne može biti odgovor“ izraelsko-palestinskog spora, navela je katarska zvaničnica i dodala kako se Doha neće pridružiti drugim državama Zaljeva u uspostavljanju...

More Recipes Like This