10.5 C
Sarajevo
Nedjelja, 25 Septembra, 2022

Britanski obavještajci: Rusija je izgubila kontrolu nad Crnim morem

Ruska Crnomorska flota zauzela je neuobičajen odbrambeni položaj i slabo kontroliše situaciju u Crnom moru. Ovo izvještava britansko Ministarstvo odbrane u dnevnom izvještaju vojne obavještajne službe.

Sadašnje ponašanje ruskih pomorskih snaga u Crnom moru je u suprotnosti sa povećanom aktivnošću flote u drugim morima, tipičnom za ovo doba godine. Patroliranje je obično ograničeno na vode unutar vidokruga obale Krima.

„Crnomorska flota nastavlja da koristi krstareće rakete dugog dometa za podršku kopnenim ofanzivama, ali trenutno ima poteškoća u održavanju efektivne kontrole na moru.

Izgubio je svoj vodeći brod Moskvu, značajan dio pomorske avijacije i kontrolu nad ostrvom Zmeiny”, navodi se u izvještaju.

Prema Londonu, ograničene mogućnosti Crne flote potkopavaju ukupnu strategiju ruske invazije. Morska prijetnja Odesi je sada u velikoj mjeri neutralizirana.

To znači da Ukrajina može uštedjeti resurse u ovom pravcu kako bi izvršila pritisak na ruske trupe na drugim mjestima.

U julu je zamjenik ministra odbrane Ukrajine, general-major rezervi Volodimir Gavrilov izjavio da su Oružane snage Ukrajine, uz pomoć zapadnog naoružanja, sposobne uništiti rusku Crnomorsku flotu i vratiti Krim Ukrajini. On je dodao da Rusija mora da se odrekne Krima ako želi da nastavi da postoji kao država.

Ukrajinski zvaničnici su u više navrata govorili o planovima za napad na poluostrvo Krim, koje Moskva koristi za transport oružja i vojne opreme u Ukrajinu.

Predstavnik Glavne obavještajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Vadym Skibitsky je 16. jula objavio da će ukrajinske trupe koristiti američke sisteme HIMARS za napad na ruske ciljeve na Krimu.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes