Britanski ministar odbrane: Teško nam je gledati napredak talibana, povlačenje je bila greška

Britanski ministar odbrane Ben Wallace komentirao je odluku Sjedinjenih Američkih Država o povlačenju iz Afganistana te je poručio kako je Bijela kuća napravila veliku grešku ovim potezom.

U izjavi za Sky News Ben Wallace je rekao kako su Amerikanci odlukom o povlačenju dali veliki zamah talibanima koji su iskoristili priliku i pokorili veliki dio zemlje.

Također, Wallace je poručio kako će zbog ove odluke međunarodna zajednica vjerovatno platiti veliku cijenu te da postoje velike šanse kako će Al Kaida vratiti svoje baze u Afganistanu.

“U vrijeme Trumpove administracije, koja je postigla dogovor o povlačenju, osjetio sam da je to bila velika greška. Svi ćemo u međunarodnoj zajednici imati posljedice zbog toga. Bio sam prilično otvoren povodom odluke SAD-a. Strateški, ovo će prouzrokovati mnogo problema, a za nas kao međunarodnu zajednicu veoma je teško gledati sve što se dešava ovih dana u Afganistanu”, rekao je Wallace.

Također, naglasio je kako Afganistan stvara sve pretpostavke da ponovo postane sjedište terorističkih organizacija.

“Apsolutno sam zabrinut zbog činjenice da propale države mogu predstavljati bazu takve vrste ljudi. Zato sam smatrao da ovo nije pravo vrijeme za povlačenje, jer će se Al Kaida ponovo vratiti”, ističe Wallace.

Ističe kako nakon odluke SAD-a o povlačenju, Velikoj Britaniji nije preostalo ništa drugo nego da prati SAD.

“Sjedinjene Američke Države odlaze, a odlazimo i mi s njima i to će ostaviti veliki problem na terenu. Talibani nastavljaju ofanzivu i to nije ono što smo željeli. Pokušao sam okupiti međunarodnu zajednicu da razgovaramo o trenutnoj situaciji, ali bojim se da većina uopće nije zainteresirana za ovu priču”, poručio je ministar odbrane Velike Britanije.

Ben Wallace je također naglasio kako Velika Britanija raspoređuje dodatnih 600 vojnika u Afganistanu, koji će učestvovati u evakuaciji 3.000 stanovnika Afganistana, u koju su uključeni prevodioci i državljani Velike Britanije.

Talibanske snage su u protekla dva dana zauzele tri ključna grada na jugu i zapadu zemlje, tačnije Kandahar, Lashkar Gah i Herat te su tako stvorile sve preduslove za zauzimanje glavnog grada Kabula, čime će potvrditi preuzimanje potpune kontrole nad teritorijom Afganistana i samim tim ozvaničiti povratak Islamskog Emirata.

Agencije

Komentariši