Britanski ministar odbrane predlaže mir i saradnju s talibanima ako preuzmu vlast

Nakon što se britanska vojska prije nekoliko dana potpuno povukla iz Afganistana, britanski ministar odbrane Ben Wallace rekao je kako bi Britanija trebala sarađivati s talibanima.

”Britanija bi treba raditi s talibanima ukoliko uzmu vlast u Afganistanu”, rekao je Ben Wallace za Daily Telegraph u intervjuu objavljenom u utorak.

“Kakva god ta vlada bila, pod uvjetom da se pridržava određenih međunarodnih normi, vlada Ujedinjenog Kraljevstva s njom će se angažirati”, rekao je.

Međutim, Wallace je upozorio da će Britanija preispitati svoj angažman “ako se (talibani) ponašaju na način koji je ozbiljno protiv ljudskih prava”.

Talibani, koji su Afganistanom vladali od 1996. do 2001. godine, u proteklih 20 godina ubili su blizu 500 britanskih vojnika te hiljade učinili invalidima, zbog čega je britanska javnost prijedlog njihovog ministra odbrane shvatila kontroverzno.

Naravno, talibani ne razmišljaju o koracima ili saradnji s nevjernicima koja je van granica šerijata niti su u potrebi za tim, iako domaće frustirane haridžije nastoje dokazati suprotno, međutim, sama poruka Wallace-a govori o realnosti ovog 20-godišnjeg rata kojeg je Zapad izgubio a nakon kojeg želi sklopiti trajni mir.

Talibanski zvaničnici rekli su prošle sedmice da je grupa preuzela kontrolu nad 85% teritorije u Afganistanu.

Ummet Press

Komentariši