28 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 10 Maja, 2021

Bitka za Idlib: Pobunjenici izvode protunapad

Assadova vojska ojačana regionalnim šiijskim milicijama i uz podršku ruske vojske stigla je nadomak sirijskog grada Maraat al-Nu'mana, ključnog pobunjeničkog uporišta na jugu Idliba.

Osvajajući grad Jarjanaz te sela Ghadfeh i Talmenes režim je stigao na svega tri kilometra od Maraat al-Numana, a danas oko 09:00 sati po lokalnom vremenu otpočeo je protunapad kojeg vode pobunjeničke vojne grupe HTŠ i NLF.

HTŠ je je započeo protunapad na Jarjanaz tako što je jedan pripadnik izvršio SVBIED akciju, a režim je do sada u intenzivnim borbama izgubio najmanje dva tenka i BMP vozilo te oko 60 militanata.

Izvori bliski HTŠ-u objavili su kako su protunapadom vraćena mjesta Ghadfeh, Talmenes, Basreh i Farwan dok za Jarjanaz traju borbe gdje HTŠ i NLF drže dvije trećine grada.

Stanovništvo je zbog bombardovanja napustilo Maraat al-Nu'man a pobunjenici se užurbano pripremaju na ulične borbe ukoliko protuapad ne dosegne željeni rezultat.

Tahriru-Šam (HTŠ) i Front Džebhetu-Watanija (NLF) objavili su opću mobilizaciju i pozvali sve vojno sposobne muškarce da se uključe u odbranu Maraat al-Nu'mana.

Nesposobni bataljon turske vojske u Wadi al-Habbatu koji je imao promatračku ulogu sada je u okruženju Assadove vojske odnosno nalazi se duboko u režimskoj teritoriji.

Uskoro više…

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes