8 C
Sarajevo
Nedjelja, 25 Septembra, 2022

Biden: Šaljemo dodatno oružje Ukrajini od 800 miliona dolara

Sjedinjene Američke Države poslat će dodatnu vojnu opremu Ukrajini u vrijednosti od 800 miliona američkih dolara, saopćio je u srijedu američki predsjednik Joe Biden.

U saopćenju iz Bijele kuće se navodi kako su Biden i njegov ukrajinski kolega Volodimir Zelenski danas razgovarali i kako je prvi čovjek SAD-a sa liderom Ukrajine podijelio informaciju da Bidenova „administracija odobrava novu pomoć u oružju, municiji i drugim oblicima pomoći Ukrajini u vrijednosti od 800 miliona dolara“.

„Ukrajinska vojska koristi naoružanje koje mi osiguravamo sa razarajućim rezultatima. Dok Rusija priprema intenziviranje napada na regiju Donbas, SAD će nastaviti pružati Ukrajini kapacitete za samoodbranu“, navodi se u Bidenovom saopćenju.

Dalje se navodi kako će novi paket pomoći „sadržavati mnogo veoma efikasnih sistema naoružanja koje smo već pružili, kao i nove kapacitete koje smo napravili za širi napad koji očekujemo da Rusija pokrene na istoku Ukrajine“.

Putinov neuspjeh

„Ovi novi kapaciteti uključuju artiljerijske sisteme, artiljerijsku municiju i oklopne transportere. Također sam odobrio prebacivanje dodatnih helikoptera. Dodatno, nastavljamo sa dostavom značajnih oružanih kapaciteta od naših saveznika i partnera iz cijelog svijeta.“

Stalna dostava naoružanja SAD-a, saveznika i partnera je bila ključna za vođenje borbe protiv ruske invazije, navodi se u saopćenju iz Bijele kuće.

„Ona je pomogla da se osigura da (ruski predsjednik Vladimir) Putin ne ispuni početne ratne ciljeve zauzimanja i kontrole Ukrajine. Sada nema odmora. Kako sam uvjeravao predsjednika Zelenskog, američki narod i dalje će biti uz hrabri narod Ukrajine u njihovoj borbi za slobodu“, navodi se na kraju saopćenja predsjednika SAD-a Bidena.

IZVOR: AL JAZEERA

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes